Mai multe publicații s-au grăbit să titreze „terapia vampir” sau „cobaii vampir ar putea deține secretul tinereții veșnice” pentru a descrie rezultatele unor noi cercetări realizate de către Harvard Stem Cell Institute (HSCI). Dacă astfel de titluri ne-ar putea duce cu gândul la o serie de legende urbane privind dictatori îmbătrâniți care se tratau cu transfuzii de sânge de la copii, studiul cercetătorilor de la Harvard este cât se poate de serios și departe de senzaționalismul care bântuie presa internațională.
În fapt, prof. dr. Lee Rubin și prof. dr. Amy Wagers, din cadrul Harvard Department of Stem Cell and Regenerative Biology, au continuat studiile privind influența proteinei GDF11 demonstrând că administrarea ei îmbunătățește funcționarea țesutului muscular și cerebral la cobaii afectați de îmbătrânire.
Proteina GDF11 (growth differentiation factor 11) este comună la oameni și la cobai, iar cercetările de până acum sugerează că este implicată în dezvoltarea embrionară. Un studiu anterior Harvard, publicat în mai 2013, susținea că injectarea proteinei GDF11 la cobaii inversează procesul de îmbătrânire a sistemului circulator. Rezultatele au venit după aproape 4 ani de teste, iar cercetătorii consideră că au deschis o cale nouă pentru tratarea problemelor cardiace la persoanele în vârstă.
Noile studii s-au axat pe stabilirea influenței proteinei GDF11 asupra activității cerebrale și funcționării sistemului muscular. Cercetătorii susțin că injectarea GDF11 la cobai, având o vârstă echivalentă cu o persoană de 70 de ani, a adus îmbunătățiri ale capacității motrice și a îmbunătățit funcționarea regiunii olfactive din creier. Oamenii de știință speculează că efectul GDF11 se datorează ameliorării vascularizării și fluxului de sânge, dar nu au fost observate îmbunătățiri și ale altor funcții cerebrale.
Chiar dacă aceeași proteină se regăsește la oameni și șoareci, nu înseamnă că rezultatele obținute pe cobai vor fi similare și la pacienții umani. Cercetătorii nu exclud posibilitatea dezvoltării unui medicament pentru Alzheimer și alte afecțiuni cauzate de îmbătrânire, însă primele teste clinice umane vor începe abia în următorii 3 – 5 ani. De aici până la producerea comercială a unui medicament ar putea trece mai mulți ani, în cazul în care proteina GDF11 se va dovedi cu adevărat utilă și administrarea ei nu va avea efecte secundare nedorite.
În concluzie, noile cercetări sunt rezultatul mai multor ani de muncă și au rezultate promițătoare, dar nu există nicio „terapie vampir” și nici nu s-a descoperit încă „secretul tinereții veșnice”.
Surse: Harvard Stem Cell Institute, HSCI, ‘Vampire’ Mice May Hold Key to Eternal Youth, ‘Vampire therapy’ could reverse ageing, scientists find, imagine Flickr/audrey_sel