Prunele uscate pot ajuta la pierderea în greutate

prune uscate
Prunele uscate au un efect benefic / imagine University of Liverpool

Consumul de prune uscate poate ajuta la pierderea în greutate, susțin cercetătorii Universității Liverpool în cadrul unui studiu prezentat la Congresul European privind Obezitatea. Potrivit psihologului dr. Joanne Harrold, coordonatoarea cercetării și membră a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), sunt primele date obținute care demonstrează pierderea în greutate și lipsa efectelor secundare negative ca urmare a consumului de prune uscate în timpul unei diete alimentare.

Impactul consumului de prune a fost evaluat în cadrul unui studiu pe o perioadă de 12 săptămâni la care au participat 100 de persoane obeze sau supraponderale cu o dietă săracă în fibre. Subiecții au fost împărțiți în două grupuri: cei care consumau prune uscate în fiecare zi și grupul care a fost instruit să consume gustări sănătoase. Femeile din primul grup au consumat 140 grame de prune uscate pe zi, iar bărbații 171 grame.

Rezultatele studiului arată că cei care au consumat prune, în cadrul unui regim alimentar sănătos, au pierdut 2kg și 2,5 cm din circumferința taliei. Persoanele din grupul secund au pierdut, în medie, 1,5 kg și 1,7 cm din talie. Prin urmare, cercetătorii consideră consumul de prune uscate ca având un efect benefic în cadrul unei diete alimentare.

De asemenea, studiul a constatat că persoanele care au consumat prune uscate au pierdut mai mult în greutate în ultimele patru săptămâni. Evaluările psihologice au arătat că, după săptămâna a opta, participanții din primul grup aveau un sentiment crescut de sațietate. În pofida dozei zilnice considerate ridicate, participanții au tolerat bine prunele uscate.

Prof. Jason Halford, psiholog experimental și director al Human Ingestive Behaviour Laboratory din cadrul universității, consideră că menținerea unei diete sănătoase este o provocare, iar fructele uscate, alături de cele proaspete și legume, pot ajuta la controlarea apetitului.

Deși rezultatele par încurajatoare, comunicatul Universității Liverpool nu menționează dacă studiul a avut în vedere și conținutul de zahăr al prunelor uscate. O porție de 140 de grame de prune uscate poate să aibă aproximativ 50 de grame de zaharuri, cantitatea zilnică maximă recomandată în prezent de Organizația Mondială a Sănătății.

Surse: University of Liverpool, USDA, BBC