Putnisite, un mineral unic descoperit în Australia

Putnisite
Putnisite / imagine Peter Elliott

Noi minerale sunt descoperite destul de des, dar cercetătorii consideră că putnisite este unic prin structură și compoziție. Mineralul a fost descoperit într-un afloriment din apropierea lacului Cowan, la nord de orașul Norseman, Australia, în timpul unei prospecțiuni pentru o companie minieră. Ulterior, a fost trimis agenției naționale de cercetare din Australia – CSIRO, fiind studiat de Dr. Peter Elliott.

Conform cercetătorului, majoritatea mineralelor aparțin unei familii sau unui grup de minerale înrudite, ori se aseamănă cu un produs de sinteză, dar putnisite este „complet unic și fără legătură cu alt mineral”, dintre cele peste 4000 cunoscute în prezent.

Pentru descrierea unui mineral, cercetătorii scanează un singur cristal cu raze X, determinând structura, și îl analizează chimic pentru a stabili compoziția. În cazul putnisite, analiza a relevat că mineralul conține stronțiu, calciu, crom, sulf, carbon, oxigen și hidrogen, o combinație considerată foarte neobișnuită. Concluzionând descoperirea, Dr. Peter Elliott a susținut că „natura pare mult mai inteligentă în a imagina minerale decât orice cercetător în laborator”.

Putnisite apare sub forma unor cristale mici, nu mai mari de 0,5 mm în diametru, în rocile vulcanice. Poate fi observat sub forma unor puncte de culoare roz-închis / violet pe roci verzi sau albe. La microscop, cristalele apar cu o formă apropiată de cea a unui cub.

Mineralul a fost denumit putnisite în onoarea cercetătorilor australieni Christine și Andrew Putnis. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Mineralogical Magazine, iar oamenii de știință încearcă să stabilească dacă putnisite poate avea vreo utilizare practică.

Locul descoperirii: Australia, Lacul Cowan, la nord de Norseman

Surse: University of Adelaide, Mineralogical Magazine