Racheta GSLV Mk-III și modulul CARE – India mai face un pas în spațiu

GSLV
Lansarea rachetei GSLV Mk-III și modulul CARE în apele Oceanului Indian / imagini ISRO

Organizația de Cercetare Spațială Indiană (ISRO) a lansat cu succes GSLV MK-III, cea mai puternică rachetă de până acum, și CARE – primul său modul capabil să transporte echipaj uman. Prin dezvoltarea acestor tehnologii, India dorește să își consolideze poziția pe piața lansărilor comerciale de sateliți și să avanseze în ambițiosul program spațial propriu.

Racheta GSLV Mk III (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III) a fost concepută pentru a asigura independența ISRO în lansarea pe orbită a sateliților de comunicații din clasa INSAT-4 cu o greutate de până la 5000 kg. Până acum, ISRO a trebuit să apeleze la rachetele europene Ariane 5 pentru acest tip de sateliți, iar dezvoltarea GSLV Mk-III va însemna încă un potențial client pierdut pentru programul Ariane 6.

GSLV Mk III este o rachetă cu trei trepte: prima compusă din două propulsoare identice S200 LSB (Large Solid Booster) cu 200 tone de combustibil solid, a doua L110 cu combustibil lichid și cea de-a treia C25 cu combustibil criogenic LOX/LH2 (oxigen lichid/hidrogen lichid). Întreaga rachetă are o înălțime de 43,4 m și cântărește cca. 630 tone.

Modulul CARE (Crew module Atmospheric Re-entry Experiment) a fost construit pentru a testa tehnologiile de separare în spațiu, reintrare în atmosferă și amerizare. CARE are o greutate de 3735 kg, diametru la bază de 3,1 m și o înălțime de 2,7 m. Decelerația este asigurată prin două sisteme independente cu câte trei parașute.

Misiunea experimentală GSLV Mk-III X/CARE a fost botezată LVM3-X/CARE și a avut ca scop testarea performanțelor primelor două trepte ale rachetei și transportarea modulului până la o altitudine de 126 km. Ulterior, CARE s-a desprins de rachetă și a reintrat în atmosferă amerizând în Golful Bengal la 20 de minute și 43 secunde de la lansare.

Pentru a putea transporta un echipaj uman în spațiu, ISRO trebuie să perfecționeze și testeze treapta a treia C25, în misiunea LVM3-X/CARE aceasta fiind dezactivată. Conform oficialilor ISRO, propulsia criogenică va fi definitivată în următorii doi ani.

Surse: ISRO, ISRO, ISRO