Racheta Simorgh la primul zbor orbital (video)

Simorgh
Lansarea rachetei Simorgh / foto IRINN

Racheta Simorgh a fost lansată cu succes în primul zbor orbital, susțin autoritățile din Republica Islamică Iran. Racheta ar trebui să fie capabilă să plaseze un satelit de până la 250 kg pe o orbită terestră joasă, dar nu este clar dacă această primă misiune a avut o încărcătură sau dacă chiar și-a atins obiectivul. Lansarea a reușit însă să reaprindă tensiuni diplomatice la nivel internațional, racheta Simorgh fiind considerată o modalitate prin care Iranul își continuă programul de dezvoltare a rachetelor balistice.

Agenția Spațială Iraniană (ISA) a fost înființată în anul 2004 pentru coordonarea unui program spațial pașnic și lansat primele rachete începând din 2007. În februarie 2009, Iranul anunța lansarea pe orbită a primului său satelit, denumit Omid (Speranța), la bordul unei rachete Safir (Ambasador). Au urmat mai multe zboruri cu animale, printre care și maimuța Fargam, dar planurile de a trimite un om în spațiu au fost ulterior abandonate.

Racheta Simorgh (Phoenix) este o versiune îmbunătățită Safir și ar fi trebuit să debuteze în 2010. Însă, primul zbor sub-orbital a avut loc abia pe 19 aprilie 2016, fără a fi mediatizat de autoritățile iraniene. În data de 27 iulie 2017 (5 Mordad 1396 în calendarul iranian), cu ocazia inaugurării noului Centru Național Spațial Imam Khomeini din provincia Semnan, racheta Simorgh a fost lansată în primul zbor orbital.

Testul a fost anunțat drept un succes, dar surse internaționale susțin că racheta nu a ajuns pe orbită, suferind o anomalie în timpul zborului. Conform comunicatului oficial, Simorgh ar fi capabilă să lanseze pe o orbită terestră joasă de 500 km un satelit cu o greutate de până la 250 kg. Pentru comparație, vehiculul ușor de lansare Vega dezvoltat de Agenția Spațială Europeană (ESA) este capabil să lanseze o încărcătură de până la 1500 kg pe o orbită de 700 km. Cu alte cuvinte, racheta Simorgh și programul spațial iranian sunt încă la început de drum.

Totuși, Statele Unite ale Americii consideră că lansarea contravine rezoluției 2231/2015 a Consiliului de Securitate al ONU, care cerea Iranului să nu dezvolte rachete balistice capabile să poarte încărcături nucleare. Având în vedere că știrea despre lansare a fost publicată pe pagina Ministerului Apărării din Iran, dar și nu pe pagina ISA, este posibil ca racheta Simorgh să fie folosită în viitor mai mult în negocierile diplomatice decât în activități spațiale.
Surse: MDIRI, IRINN