Racheta Vulcan – prima lansare, primul succes (video)

Racheta Vulcan Centaur
Racheta Vulcan înainte de lansare / fotografie United Launch Alliance

Prima rachetă Vulcan a fost lansată cu succes, propulsând spre Lună modulul de aselenizare Peregrine. Compania United Launch Alliance (ULA) susține că are deja contractate peste 70 de lansări pentru racheta Vulcan. Succesul primei lansări este important atât pentru ULA, cât și pentru NASA. Agenția spațială americană are instrumente științifice la bordul modulului de aselenizare Peregrine și un nou vehicul de lansare la care va putea apela în viitor pentru misiuni inter-planetare.

Compania United Launch Alliance (ULA) este o asociere în părți egale între Lockheed Martin Space și Boeing Defense, Space & Security, formată în anul 2006 pentru a asigura servicii de lansare în spațiu pentru agențiile guvernului american și clienți privați. Până acum, ULA a folosit o serie de vehicule de lansare: Atlas V, Delta II și Delta IV Heavy. Supusă competiției din partea SpaceX, ULA a decis să își restrângă numărul de rachete, optând pentru dezvoltarea unui vehicul de lansare greu, dar configurabil.

Vehiculul de lansare Vulcan Centaur, pe numele său complet, este format dintr-o primă treaptă Vulcan și o treaptă secundară denumită Centaur V. Prima treaptă este propulsată de două motoare Blue Origin BE-4 care folosesc drept combustibil metan și oxigen în stare lichidă. La prima treaptă pot fi adăugate până la șase propulsoare adiționale cu combustibil solid, Northrop Grumman GEM 63XL, în funcție de încărcătura lansată. Centaur V este o versiune îmbunătățită a treptei superioare folosită de racheta Atlas V, propulsată de două motoare Aerojet Rocketdyne RL10, ce folosesc hidrogen și oxigen lichid drept combustibil.

În data de 8 iunie 2023, ULA a efectuat un test al primei trepte.

Prima lansare a fost întârziată de mici probleme cu infrastructura de lansare, racheta ajungând pe rampa de lansare în data de 5 ianuarie 2024.

În data de 8 ianuarie 2024, la ora 07:18:38 UTC (ora locală 02:18:38; ora României 9, 18 minute și 38 secunde) racheta Vulcan a fost lansată de la Complexul de Lansări Spațiale 41 (SLC-41), situat în Baza Forței Spațiale SUA din Cape Canaveral, Florida.

După aproximativ 50 de minute, modulul de aselenizare Peregrine, construit și deținut de compania privată Astrobotic, s-a separat de treapta superioară a rachetei și a pornit către Lună.

Deși nu este un vehicul de lansare reutilizabil parțial precum SpaceX Falcon 9, ULA susține că racheta Vulcan este viabilă din punct de vedere comercial, având deja contractate peste 70 de lansări viitoare, dintre care 38 sunt pentru „Proiectul Kuiper” dezvoltat de Amazon.