Rafflesia consueloae – cea mai mică floare gigant

Rafflesia
Rafflesia consueloae / foto Galindon et al./Edwino S. Fernando

Rafflesia consueloae este o nouă specie de „floare cadavru” descoperită în Filipine, iar cercetătorii susțin că este cea mai mică dintre florile gigant înrudite. Dacă Rafflesia arnoldi, cea mai mare floare din lume, atinge de obicei un metru în diametru, Rafflesia consueloae are o floare de aproximativ 10 centimetri. Noua specie a fost descoperită din întâmplare și a fost clasificată drept „în pericol critic de dispariție”.

Plantele din familia Rafflesiaceae sunt cunoscute drept „flori cadavru” datorită mirosului neplăcut, asemănător cu cel al unui cadavru în descompunere, pe care îl degajă pentru a atrage insectele care să le polenizeze. Speciile din această familie sunt plante parazite, ce nu au rădăcini sau frunze proprii și se hrănesc fără ajutorul fotosintezei, accesând resursele nutritive ale plantei gazdă. Rafflesia arnoldii este cea mai cunoscută plantă de acest fel, fiind și cea mai mare floare din lume, considerată a se dezvolta până la cca. 1,5 m în diametru și având în mod obișnuit aproximativ 100 cm.

cea mai mare floare
Rafflesia arnoldii – cea mai mare floare din lume / foto Raphaelhui

Aflați într-o expediție în pădurile tropicale din provincia Nueva Ecija (Filipine), cercetători din cadrul a două universități naționale au descoperit din întâmplare noua specie atunci când unul dintre asistenți s-a împiedicat de o grămadă de resturi vegetale. Floarea avea aspectul rudelor sale din genul Rafflesia și era prinsă de rădăcinile altei plante, dar era mult mai mică decât orice altă specie întâlnită până acum. Un boboc matur are în între 6,4 și 9,9 cm, iar floarea deschisă are un diametru cuprins între 6,6 și 12,7 cm, cercetătorii stabilind o medie de 9,73 cm.

Rafflesia consueloae a fost denumită în onoarea doamnei Consuelo Rufino Lopez, implicată în activitățile de conservare a biodiversității, și este cea de-a șasea specie din genul Rafflesia descoperită pe insula Luzon și cea de-a treisprezecea din întreg arhipelagul Filipine. Deoarece au fost identificate doar două populații din această specie într-un areal mai mic de 100km2, cercetătorii au clasificat-o „în pericol critic de dispariție”. Descrierea noii specii a fost publicată sub titlul „Rafflesia consueloae (Rafflesiaceae), the smallest among giants; a new species from Luzon Island, Philippines” în revista cu acces gratuit PhytoKeys.
Surse: PhytoKeys, Raphaelhui