Rasa – mașina cu hidrogen pentru oraș

Rasa
Rasa – mașina cu hidrogen / foto Riversimple

Compania britanică Riversimple a prezentat Rasa, o mașină cu hidrogen pentru oraș. Prototipul beneficiază de o finanțare din partea Uniunii Europene în cadrul unui proiect ce vizează realizarea unor automobile ieftine, ușoare și eficiente pentru transportul urban și regional. Rasa cântărește 580 kg, are o autonomie de 482 km asigurată de 1,5 kg hidrogen și atinge o viteză maximă de 96 km/h. Dacă testele derulate anul acesta vor avea succes, Rasa ar putea ajunge pe piață în 2018.

Proiectul Rasa a fost inițiat încă din 2009 de către compania Riversimple Movement Ltd, fondată de inginerul britanic Hugo Spowers. Dezvoltarea automobilului a fost însă impulsionată de finanțările acordate de guvernul Țării Galilor și Uniunea Europeană în cadrul proiectului SWARM. Numele Rasa a fost inspirat de expresia latină „tabula rasa” și semnifică dezvoltarea automobilului de la zero.

Rasa este diferită în multe aspecte față de mașinile tradiționale, chiar și față de alte automobile ecologice precum Toyota Mirai sau modelele Tesla. Mașina este realizată din fibră de carbon, inclusiv șasiul, fapt ce reduce considerabil greutatea și asigură un total de numai 580 kg. Pentru comparație, un Smart fortwo cântărește 880 kg, iar un Logan cca. 1100 kg.

Riversimple Rasa
Riversimple Rasa / foto Riversimple

Rasa nu are un singur motor, ci patru motoare electrice amplasate în fiecare roată. Acestea asigură o viteză maximă de 96 km/h și o accelerație de la 0 la 88 km/h în nouă secunde. De asemenea, motoarele electrice asigură și frânarea, recuperând aproximativ 50% din energia cinetică și transformând-o în energie electrică stocată de supercondensatori (supercapacitori). Spre deosebire de bateriile electrice, aceștia sunt capabili să preia o sarcină electrică mare într-un timp foarte scurt. Pentru situațiile de urgență, mașina este echipată și cu un sistem de frânare clasic.

Având acest sistem de recuperare a energiei, automobilul oferă o autonomie de până la 482 km cu numai 1,5 kg de hidrogen stocat în rezervorul amplasat în partea din spate. Conform companiei, acesta se încarcă în doar trei minute și ar trebui să asigure aproape o săptămână de autonomie pentru majoritatea celor care folosesc mașina doar în oraș. Ca și la alte automobile cu hidrogen, transformarea în energie electrică este asigurată de o pilă de combustie cu hidrogen.

Timp de 12 luni, Riversimple va testa 20 de modele Rasa în Marea Britanie. În funcție de rezultate, mașina ar urma să fie disponibilă pe piață din 2018. Pentru moment, nu a fost anunțat un preț estimat de comercializare. Rasa și alte automobile electrice mici ar putea fi soluția pentru diminuarea nivelului de poluare în marile orașe, o problemă din în ce mai acută.

Surse: Riversimple, European Commission