O echipă de cercetători canadieni a descoperit din întâmplare primul recif de corali situat în apropierea țărmului Groenlandei. În timpul unei misiuni de cercetare la bordul navei CCGS Henry Larsen, instrumentele folosite pentru a colecta probe de apă au fost deteriorate, iar un fragment de coral viu a fost găsit agățat de acestea.
Inițial, echipa nu a dat prea mare importanță evenimentului, deoarece specii izolate de corali mai fuseseră semnalate în apele din apropierea Groenlandei. Deși recifele de corali sunt asociate, de obicei, cu oceanele și mările calde, au fost identificate și în apropiere de Norvegia și Islanda.
Ulterior, a fost folosită o cameră fotografică pentru a studia zona și a obține mai multe date. Imaginile realizate au confirmat că fragmentul de coral face parte dintr-un recif aflat la o adâncime de aproximativ 900 m. Reciful este situat în apropierea Capului Desolation (Brill) și a orașului Ivittuut, în partea de sud a Groenlandei. Zona este dominată de cureți oceanici foarte puternici, ceea ce face explorarea foarte dificilă.
Spre deosebire de recifele tropicale, coralii din apele reci trăiesc în întuneric, la adâncimi unde nu ajung razele solare. Chiar și în aceste condiții, reciful de corali din Groenlanda este populat cu o multitudine de vietăți colorate.Cercetătorii consideră că reciful își datorează existența Curentului Golfului, apa având temperatura de aproximativ 4 grade Celsius și permițând dezvoltarea unor specii de corali precum Lophelia pertusa.
Pentru moment, nu s-a stabilit cât de vechi este reciful și nici cât este de mare. Cercetătorii Institutului de Oceanografie Bedford speră să poată investiga mai mult acest recif, în cooperare cu reprezentați ai Muzeului de Științe Naturale din Danemarca.
Descoperirea recifului de corali din apropierea țărmului Groenlandei este considerată importantă pentru studierea speciilor adaptate la apele reci și înțelegerea măsurilor de protecție necesare pentru conservarea acestora.
Sursă: DailyMail