După 10 ani de muncă laborioasă, cercetătorii muzeului Royal Tyrrell au reușit să reconstituie imensul craniu al unui triceratops, un dinozaur cu coarne care a trăit în urmă cu cca. 70 milioane de ani. Noua specie a primit denumirea științifică Regaliceratops peterhewsi, dar și porecla „Hellboy” din cauza dificultăților întâmpinate în excavarea și restaurarea craniului.
În anul 2005, fotograful Peter Hews a remarcat câteva oase fosilizate ieșind dintr-o stâncă în apropierea râului Oldman, în sud-estul provinciei Alberta, Canada. Zona face parte din formațiunea geologică St. Mary River, unde au fost descoperite mai multe specii de dinozauri din Cretacicul târziu. Descoperirea a fost semnalată cercetătorilor din cadrul muzeului de paleontologie Royal Tyrrell care au început excavarea fosilelor.
Acum, cercetătorii au prezentat rezultatul a zece ani de muncă: craniul aproape complet al unui triceratops denumit Regaliceratops peterhewsi. Spre deosebire de alte specii similare, „Hellboy” are un corn nazal mare, două coarne foarte mici deasupra ochilor și o serie de platoșe la baza gâtului, pe care cercetătorii le-au asemuit unei coroane. De aici și denumirea Regaliceratops („triceratopsul regal”), cealaltă parte a numelui fiind compusă în onoarea lui Peter Hews.
Regaliceratops peterhewsi face parte din genul Triceratops și marea familie a dinozaurilor erbivori cu coarne, Ceratopsidae. Până la descoperirea sa, se considera că majoritatea dinozaurilor cu coarne pot fi incluși în două categorii: Chasmosaurinae cu un corn mic deasupra nasului, coarne mari deasupra ochilor, platoșe lungi în jurul gâtului; și Centrosaurinae cu un corn mare deasupra nasului, coarne mici deasupra ochilor și ornamente craniene scurte.
Având în vedere această diferențiere, cercetătorii consideră că noua specie face parte din Chasmosaurinae, dar ornamentațiile sale sunt mai apropiate de cele ale subfamiliei Centrosaurinae, considerată dispărută în perioada în care Regaliceratops peterhewsi trăia. Paleontologii speră să descopere mai multe exemplare din noua specie, studierea lor putând oferi detalii despre modul în care au evoluat caracteristicile anatomice la cele două grupuri distincte de dinozauri cu coarne.
Studiul în care a fost descrisă specia Regaliceratops peterhewsi a fost publicat în Current Biology cu titlul „A New Horned Dinosaur Reveals Convergent Evolution in Cranial Ornamentation in Ceratopsidae”.
Surse: Royal Tyrrell Museum, Current Biology