Rhinorex condrupus, un hadrozaur cu nasul mare

Rhinorex
Rhinorex condrupus / ilustrație © Julius Csotonyi

Rhinorex condrupus este o nouă specie de hadrozaur descrisă de paleontologii americani, iar numele său spune multe despre felul în care arăta. Spre deosebire de alți hadrozauri descoperiți până în prezent, R. condrupus se remarcă prin nasul proeminent. Această caracteristică mai puțin obișnuită i-a determinat pe cercetători să îl înnobileze cu titlul Rhinorex sau „Regele nas”.

Dacă monarhul tiranozaurilor, Tyrannosaurus rex, era un carnivor feroce, Rhinorex condrupus era o specie erbivoră ce se hrănea exclusiv cu vegetația bogată din urmă cu aproximativ 75 milioane de ani. Fosilele care au ajutat la descrierea speciei au început să fie descoperite în anii ’90 în formațiunea geologică Neslen din Utah, recunoscută pentru depozitele din Cretacicul târziu.

Hadrozaurii sunt denumiți și „dinozauri cu cioc de rață” datorită craniului alungit, de obicei având și o creastă în partea superioară a capului. Rhinorex condrupus este înrudit cu alți hardozauri din cretacic, precum Parasaurolophus sau Edmontosaurus, dar nu pare să fi avut o creastă osoasă sau cărnoasă. În schimb, această specie se remarca prin nasul de peste 40 cm lungime.

Rhinorex
Craniul fosil Rhinorex și reconstituirea sa / imagine Terry A. Gates/Rodney Scheetz

Paleontologii se consideră norocoși pentru descoperirea craniului aproape complet, dar recuperarea lui a durat doi ani din cauza stratului de gresie în care era prins. Terry Gates, cercetător al Universității North Carolina State și coautor al studiului, a descris excavarea ca pe o încercare de a scoate un craniu de dinozaur dintr-o șosea de beton. Pentru moment, cercetătorii nu sunt siguri care era rolul nasului supradimensionat, deoarece dinozaurii similari nu aveau un simț olfactiv deosebit.

Pe baza oaselor recuperate, paleontologii estimează că Rhinorex condrupus avea aproximativ 9 m lungime și cântărea peste 3800 kg. Dinozaurul trăia într-un estuar mlăștinos la cca. 80 de km de coastă. Rhinorex condrupus este singurul hadrozaur complet recuperat din formațiunea Neslen, iar descoperirea sa va ajuta la completarea datelor privind segregarea în funcție de habitat în Cretacicul târziu. Descrierea speciei a fost publicată în Journal of Systematic Palaeontology cu titlul „A new saurolophine hadrosaurid (Dinosauria: Ornithopoda) from the Campanian of Utah, North America”.

Surse: North Carolina State University, Journal of Systematic Palaeontology