Rimac Concept One – cea mai rapidă mașină ar putea fi electrică

Rimac Concept One

Rimac Concept One este o super mașină electrică aflată de mai mulți ani în stadiul de proiect, iar în 2014 ar putea intra în producție devenind cea mai rapidă mașină electrică și printre cele mai rapide automobile din lume. Concept One are performanțe remarcabile, char și atunci când este comparată cu o mașină tradițională alimentată cu benzină.

Reprezentații companiei Rimac Automobile susțin că și cele mai primitive motoare electrice pot depăși performanțele unui motor cu ardere internă în privința eficienței, vitezei de reacție, dimensiunilor compacte și cuplului mare. Dar Concept One nu este dotată cu cel mai simplu motor, compania dezvoltând un sistem de propulsie în exclusivitate pentru acest model. Mai exact, sistemul de propulsie este împărțit în patru sub-sisteme dotate cu câte un motor electric și acționând independent câte o singură roată.

În total, sistemul de propulsie oferă 1088 CP, mașina putând accelera de la 0 la 100 km/h în numai 2,8 secunde. Pentru comparație, cea mai rapidă mașină din lume, Bugatti Veyron, accelerează de la 0 la 100 km/h în 2,2 secunde. Concept One poate atinge o viteză maximă de 305 km/h și are o autonomie de 600 km.

Producătorul speră ca, până la lansare, Concept One să devină nu doar o super mașină cu motoare electrice, ci „cea mai bună super mașină” care să ridice standardul în domeniu. Majoritatea componentelor sunt asamblate manual, caroseria este realizată din fibră de carbon, iar interiorul a fost stilizat de compania Vilner.

Desigur, toate aceste performanțe și dotări au un preț pe măsură, Rimac Concept One având un preț estimat de 1 milion de dolari și urmând să fie produsă în doar 88 de exemplare. Chiar dacă nu este un automobil de serie, Rimac Concept One are meritul de a readuce în atenție soluții ce păreau pierdute în istorie, cum ar fi motoarele independente utilizate încă din anul 1900 de Porsche. Și poate nu vom mai avea nevoie de încă 100 de ani pentru a construi automobile electrice accesibile.

Surse: CNN, Daily Mail, Rimac