Rochia descoperită în necropola egipteană Tarkhan a fost confirmată de o nouă datare drept cea mai veche piesă de îmbrăcăminte țesută descoperită până acum. Excavată prima dată în 1913 și redescoperită în 1977, rochia din Tarkhan este estimată să aibă o vechime cuprinsă între aproximativ 5100 și 5500 ani. Spre deosebire de alte țesături antice purtate prin înfășurare, rochia este cel mai timpuriu exemplu de îmbrăcăminte confecționată din mai multe părți componente.
Necropola Tarkhan este situată la aproximativ 50km sud de Cairo și a fost cercetată prima dată de egiptologul britanic Flinders Petrie în 1912 – 1913. Deși jefuit probabil în antichitate, în mormântul codificat Mastaba 2050 a fost descoperită „o grămadă mare de cârpe din pânză”. Abia în 1977, când lotul a fost trimis la Muzeul Victoria și Albert pentru restaurare, a fost identificată printre țesături o „cămașă” din pânză cu guler în formă de V, corsaj și mâneci plisate. Tehnologia de la acea dată nu permitea o datare exactă, iar jefuirea mormântului perturbase contextul arheologic original.
Acum, departamentul specializat în datări din cadrul Universității Oxford a utilizat datarea prin metoda radiocarbonului pe un eșantion de numai 2,24mg din țesătură. Conform rezultatelor, cercetătorii consideră că materialul a fost produs în perioada 3482 – 3102 î.Hr. Deși au mai fost descoperite și alte țesături din mileniul al IV-lea î.Hr., acestea erau purtate prin înfășurare, nu erau croite.
Mai mult, „cămașa” din Tarkhan s-a dovedit a fi o rochie la care se mai pot observa parțial elementele de legătură între corsaj și fustă. Rochia a fost realizată din pânză de în, iar dimensiunile sugerează că ar fi fost purtată de o adolescentă sau o femeie cu talie subțire. Cum partea de jos nu s-a păstrat, cercetătorii nu știu care ar fi fost lungimea inițială a rochiei. În prezent, rochia din Tarkhan este expusă la Muzeul Petrie de Arheologie Egipteană.
Surse: UCL Petrie Museum of Egyptian Archaeology, Antiquity Journal