Rocket Lab Electron la prima lansare orbitală reușită (video)

racheta Electron
Lansarea rachetei Electron, 21 ianuarie 2018 / foto Rocket Lab

Racheta Electron a plasat cu succes pe orbită trei nano-sateliți, o reușită importantă pentru compania americană Rocket Lab și Noua Zeelandă, unde este amplasat Complexul de Lansare 1. Misiunea a purtat numele „Still Testing” („încă testăm”) și a fost amânată de două ori înainte de lansarea efectivă. Chiar dacă nu concurează cu SpaceX sau Arianespace, Rocket Lab demonstrează că există loc în spațiu și pentru întreprinzătorii mici care pot livra încărcături ușoare cu costuri reduse.

Compania Rocket Lab a fost fondată în anul 2006 de către inginerul neozeelandez Peter Beck, având ca scop dezvoltarea unor vehicule de lansare ușoare și eficiente. În 2009, Rocket Lab a lansat Atea-1, prima sa rachetă suborbitală. Pe baza experienței acumulate și beneficiind de multiple finanțări, inclusiv din partea Guvernului SUA, Rocket Lab a demarat proiectul Electron.

Racheta Electron este un vehicul de lansare cu două trepte, având o înălțime de 17 metri și un diametru de 1,2 m. Electron poate lansa o încărcătură de până la 225 kg pe o orbita heliosincronă, dar în mod obișnuit lansează nano-sateliți cu greutate totală de 150 kg. Prima lansare Electron a avut loc în data de 25 mai 2017 și a fost denumită „It’s a Test” („Este un test”). Din păcate, deși părea să pornească bine, Electron a pierdut legătura cu centrul de control după patru minute și a fost distrusă la o altitudine 224 km.

A doua lansare a rachetei Electron a fost denumită „Still Testing” („încă testăm”) și ar fi trebui să aibă loc în data de 12 decembrie 2017. Cu doar două secunde înainte de a părăsi rampa, Electron a oprit în mod automat lansarea din cauza creșterii temperaturii oxigenului lichid (LOX) ce alimenta unul dintre cele nouă motoare Rutherford ale primei trepte.

Lansarea a fost reprogramată pentru 20 ianuarie 2018, dar a fost oprită din cauza unui vas care a intrat în zona de protecție.

În acele din urmă, lansarea Electron „Still Testing” a avut loc în data de 21 ianuarie 2018, la ora 01:43 UTC, din Complexul de Lansare 1, amplasat în Peninsula Mahia, de pe coasta de est a Noii Zeelande.

Vehiculul de lansare a plasat cu succes pe orbită trei nano-satețili pentru companiile Planet Labs și Spire Global. Pe lângă aceștia, Electron a avut și o misiune „secretă”. Racheta a propulsat pe orbită Humanity Star (Steaua Umanității) – „o sferă geodezică realizată din fibră de carbon și acoperită cu 65 de panouri foarte reflectorizante”. Conform Rocket Lab, Humanity Star a fost creată de Peter Beck ca un simbol luminos și un mod de a ne reaminti de fragilitatea noastă în Univers. Dacă doriți să vedeți Steaua Umanității, site-ul TheHumanityStar vă spune locația sa exactă în timp real.

Steaua Umanității
Peter Beck și Humanity Star / foto Rocket Lab

În prezent, miniaturizarea componentelor a condus la o adevărată explozie în utilizarea nano-sateliților, cel mai adesea standardizați în formatul denumit „CubeSat”. Aceștia pot fi folosiți pentru diverse experimente științifice și misiuni de monitorizare a Pământului, având avantajul costului redus de fabricare și lansare. Rocket Lab are deja planificată o altă lansare în luna martie și speră să aibă un ritm constant de lansări ale rachetei Electron.
Sursă: Rocket Lab
Updated