Roma, orașul etern mai bătrân cu cel puțin un secol

Forumul roman
Forum Romanum / imagine Alvaro Rodrigo Marqués

Legenda întemeierii Romei este binecunoscută, dar arheologia ar putea oferi o nouă dată de naștere pentru „Città eterna”. Conform textelor antice, în data de 21 aprilie 753 î.Hr., frații Romulus și Remus au pus bazele orașului. Astfel, data de 21 aprilie a devenit aniversarea oficială, iar capitala Italiei se pregătește să serbeze 2767 ani de la fondare. Totuși, noi cercetări realizate de arheologii italieni plasează primele construcții edilitare cu cel puțin 100 de ani mai devreme.

Echipa coordonată de arheologul Patrizia Fortini a studiat zona Forumului roman (Forum Romanum) din apropierea dealului Palatin, presupusa locație a primelor așezări, descoperind un zid construit cu mult înaintea datei oficiale de întemeiere a orașului.

Zidul este construit din rocă vulcanică și pare să fi fost folosit pentru a capta apa dintr-un strat acvifer de sub colina Capitoliu. În jurul zidului, arheologii au descoperit fragmente de ceramică și resturi alimentare. Analiza acestora a permis cercetătorilor să dateze realizarea construcției între secolul IX și începutul secolului VIII î.Hr.

Deși există indicii cu privire la așezări preistorice și se cunoaște faptul că întemeierea Romei a fost un proces treptat care a început încă din secolul X î.Hr., descoperirea oferă o dovadă a unei construcții edilitare care precede data oficială de naștere a orașului.

Cercetarea s-a desfășurat în apropierea Lapis Niger, un altar asociat de istoriografia romană cu zilele de început ale orașului etern. Situl include o lespede de piatră cu cea mai veche inscripție descoperită în Roma, datată cu aproximație în secolul V î.Hr.

Actuala descoperire este considerată printre cele mai importante ale campaniei arheologice care a început în 2009, cercetătorii intenționând să continue analiza datelor și să coroboreze noile vestigii cu rezultatele săpăturilor din 1899 – 1901 și 1950, o parte rămase nepublicate. De asemenea, folosind scanere cu laser și animații 3D, arheologii doresc să reconstituie locația exactă a zidului descoperit.

Oricare ar fi vârsta Romei, rămâne un oraș care merită vizitat, fie și cu ajutorul resurselor digitale.
Roma Foro Romano

Vizualizaţi Foro Romano pe o hartă mai mare

Surse: The Guardian, Il Messaggero, imagine Alvaro Rodrigo Marqués