SAFFiR – robot umanoid autonom care stinge incendii (video)

SAFFiR
SAFFiR fără și cu echipament de protecție / imagine U.S. Navy/John F. Williams

SAFFiR este un robot umanoid creat pentru a ajuta la stingerea incendiilor ce pot apărea la bordul navelor militare americane. Robotul a fost gândit să opereze autonom pentru a se deplasa, identifica sursa incendiului și folosi un furtun pentru a stinge focul. SAFFiR a trecut cu bine de primul test practic la bordul unei nave dezafectate, iar oficialii americani și cercetătorii speră să realizeze un robot capabil să lucreze alături de personalul uman în situații de urgență.

SAFFiR este un acronim pentru Shipboard Autonomous Firefighting Robot (robot autonom pentru stingerea incendiilor la bordul navelor) și a fost creat de către cercetătorii Virginia Tech la solicitarea și cu finanțarea Biroului de Cercetări Navale (ONR) din cadrul Marinei Statelor Unite (USN).

Robotul are o înălțime de 178 cm, cântărește 65 kg și este capabil să se deplaseze în poziție bipedă. În timpul testului, SAFFiR a traversat cu succes podele denivelate, a utilizat senzorii termici pentru a identifica sursa incendiului și a folosit un furtun pentru a îl stinge. Deși robotul este gândit să acționeze autonom, un operator uman poate interveni în orice moment pentru a îl ghida.

Cercetătorii vor continua dezvoltarea SAFFiR pentru a îi îmbunătăți stabilitatea, viteza și autonomia, precum și pentru a îl dota cu noi senzori care să îi confere funcții suplimentare. În afară de stingerea incendiilor, robotul ar putea fi utilizat pentru a inspecta nava, a descoperi scurgeri și a efectua măsurători. Scopul final este realizarea unui robot care să poată lucra în echipe mixte, acceptând comenzi vocale direct de la marinari.

Chiar dacă ar mai putea trece câțiva ani până la îndeplinirea acestui deziderat, prima demonstrație este destul de promițătoare și astfel de roboți umanoizi ar putea fi utilizați în multe misiuni în care viața oamenilor ar fi pusă în pericol.

Sursă: ONR