Sâmburii de caise conțin amigdalină, un compus natural care se transformă în cianură după ingerare. Deși acest fapt era cunoscut, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a reanalizat riscul de intoxicație cu cianură datorat consumării de sâmburii de caise și recomandă un nou nivel sigur. Conform EFSA, ingerarea a mai mult de un sâmbure mare sau trei sâmburi mici de caise poate conduce la depășirea valorilor sigure de cianură. Pentru copiii mici, chiar și un sâmbure mic de caisă poate fi peste nivelul considerat sigur.
În mod obișnuit, un sâmbure de caisă (Prunus armeniaca) cântărește în medie aproximativ 0,5 grame și poate conține concentrații de cianură între 0,5 și 3,8 mg/g. Studiile anterioare au arătat că ingerarea unei cantități între 0,5 – 3,5 miligrame (mg) cianură per kilogram de greutate corporală poate fi fatală. Prin urmare, EFSA consideră un nivel sigur pentru o singură expunere (cunoscută sub denumirea de doză acută de referință – DAR) de 20 micrograme (0,02 mg) per kilogram de greutate corporală. Această valoare este de 25 de ori mai mică decât cea mai redusă doză letală cunoscută.
Pe baza acestor limite și estimărilor privind nivelul de amigdalină din sâmburii neprelucrați de caise, EFSA consideră că adulții pot consuma un sâmbure mare sau trei sâmburi mici (370 mg) fără a depăși doza acută de referință. Pentru copiii mici, această valoare ar fi de 60 mg, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate dintr-un sâmbure mic. Consumul de caise, fără sâmburi, nu prezintă risc de intoxicație cu cianură.
Deși valorile stabilite de EFSA pot părea destul de stricte, sâmburii de caise sunt promovați uneori ca „tratament alternativ” pentru cancer, pacienții fiind sfătuiți să consume între 10 și 60 de sâmburi pe zi. Pentru moment, nu există nicio dovadă că sâmburii de caise ar avea vreun efect asupra tumorilor canceroase, dar otrăvirea cu cianură provoacă greață, febră, dureri de cap, diverse dureri articulare și musculare, scăderea tensiunii arteriale și, în cazuri extreme, decesul. Concluziile EFSA vor fi prezentate Comisiei Europene și statelor membre ale UE pentru a decide dacă sunt necesare măsuri suplimentare pentru protejarea publicului.
Sursă: EFSA