Samsung Galaxy Note 4 și Galaxy Note Edge – un phablet cu două fețe

Galaxy Note Edge
Samsung Galaxy Note Edge, un phablet deosebit

Samsung Galaxy Note 4 și Galaxy Note Edge sunt două smartphone-uri de dimensiuni mari ce ar putea fi descrise drept gemeni non-identici. Deși sub carcasă se ascund aceleași componente, la exterior Galaxy Note Edge are un semn distinctiv, un nou ecran curbat doar într-o parte. Denumite generic „phablet”, smartphone-urile cu ecran destul de mare să poată fi confundate cu o tabletă par să fi ajuns la apogeul diagonalei ecranului, în cazul Samsung 5,7 inch. De aici poate și nevoia de a inova în alte aspecte, iar ecranul semi-curb ar putea să aibă câteva avantaje.

Față de Galaxy Note 3, Samsung a decis să păstreze doar dimensiunea ecranului, majoritatea celorlalte caracteristici fiind îmbunătățite. Note 4 și Note Edge au ecran Super AMOLED la rezoluție Quad HD (2560 x 1440 pixeli, 515 ppi), chipset Qualcomm Snapdragon 805 cu procesor Quad-Core Krait 450 tactat la 2,7 GHz și GPU Adreno 420, 3 GB memorie RAM și 32 GB memorie internă ce poate fi extinsă prin card MicroSD de până la 64 GB.

Cu aceste caracteristici tehnice, Galaxy Note 4 și Note Edge devin printre cele mai performante smartphone-uri din lume și Samsung nu s-a oprit aici. Camera foto principală a fost îmbunătățită având acum senzor de 16MP, un tip propriu de de stabilizare optică a imaginii denumit Smart OIS, HDR, autofocus și posibilitatea de a înregistra clipuri video la rezoluție UHD (3840 × 2160 pixeli). Camera secundară, amplasată în față, are un senzor de 3,7 MP cu o diafragma maxima de f/1.9 și două moduri pentru realizat autoportrete denumite evident „Selfie” și „Wide Selfie”.

Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4 și Galaxy Note Edge

În cazul Galaxy Note Edge, Samsung menționează în specificații un ecran Super AMOLED de 5,6 inch (141.9mm) la rezoluție 2560 x 1440 pixeli, la care se adaugă 160 pixeli ai ecranului curbat de pe margine. Acest ecran este utilizat pentru a afișa și oferi acces rapid la aplicațiile utilizate frecvent și alerte, funcționând și independent de ecranul principal. Astfel, utilizatorul poate citi notificările sau afla ora fără a activa ecranul mare.

Între cele două modele este și o diferență de baterie, Note 4 având un acumulator Li-Ion de 3220mAh, în timp ce Note Edge are o baterie de 3000 mAh. Însă, ambele au tehnologia Adaptive Fast Charging și Qualcomm Quick Charge 2.0 care ar trebui să reducă semnificativ timpul de încărcare. Desigur, ambele vin cu ultima versiune de Android 4.4 KitKat.

Galaxy Note 4 și Note Edge au conectivitate 4G, Wi-Fi 802.11ac, GPS, NFC, Bluetooth 4.1, IR LED (infraroșu) și USB 2.0, precum și sonzori pentru gesturi, accelerometru, busolă, giroscop, scaner de amprentă, senzor de radiații ultraviolete și pentru măsurarea ritmului cardiac. Note 4 are dimensiunile 153,5 x 78,6 x 8,5 mm și 176 grame, iar Note Edge 151,3 x 82,4 x 8,3 mm și 174 grame. Ca și Galaxy Alpha, carcasa Note 4 are o ramă metalică și va fi disponibilă în culorile denumite de Samsung Charcoal Black, Frost White, Bronze Gold și Blossom Pink. Galaxy Note Edge va avea doar primele două opțiuni de carcasă albă sau neagră.

Note Edge colours
Samsung Galaxy Note 4 Bronze Gold și Blossom Pink

Preț Galaxy Note 4 și Galaxy Note Edge

Samsung nu a anunțat prețurile oficiale, dar se așteaptă ca Galaxy Note 4 să fie comercializat la un preț similar cu cel pe care l-a avut Note 3 la lansare, aproximativ 700 Euro. Note 4 va fi disponibil din octombrie, iar Note Edge va putea fi cumpărat „anul acesta, ceva mai târziu”, probabil la un preț mai mare. Articolul va fi actualizat cu date despre prețul și disponibilitatea în România. Între timp, modelul de anul trecut Galaxy Note 3 a ajuns la cca. 2200 lei, iar Galaxy S5 se comercializează la un preț apropiat.

Update: Galaxy Note 4 poate fi precomandat în versiunile Samsung N910 Galaxy Note 4 32GB, 4G, White și Black.

Actualizare: Galaxy Note Edge poate fi cumpărat în versiunile Galaxy Note Edge, 32GB, 4G, Black și White.

La final, câteva imagini cu Galaxy Note Edge și ecranul curbat în acțiune.

Sursă: Samsung