Satelitul Aeolus a fost lansat (video)

racheta Vega
Racheta Vega lansând satelitul Aeolus din Kourou, Guiana Franceză / imagine CNES

Satelitul Aeolus a fost lansat cu succes de o rachetă Arianespace Vega de la Centrul Spațial European din Kourou, Guiana Franceză, în data de 22 august 2018. Satelitul este primul care va utiliza un laser pentru a determina viteza și direcția vântului, promițând îmbunătățirea substanțială a modelelor și prognozelor meteorologice. Dacă tehnologia se dovedește a fi viabilă, ar putea face parte din următoarele generații de sateliți meteorologici.

Satelitul, pe numele său complet Misiunea Agenției Spațiale Europene pentru Dinamica Atmosferei Aeolus (ESA Atmospheric Dynamics Mission Aeolus), și-a primit numele de la zeul vântului în mitologia greacă – Eol (Aeolus). Deși a fost aprobată încă din 1999, misiunea a întâmpinat o serie de dificultăți tehnice legate de operarea instrumentelor în spațiu. Instrumentul Aladin (Atmospheric Laser Doppler Instrument) este primul laser în spectrul ultraviolet folosit din spațiu pentru a măsura viteza și direcția curenților de aer.

Racheta Vega și satelitul Aeolus erau pe rampă, dar lansarea programată pentru data de 21 august a fost amânată cu o zi din cauza … vântului.

În cele din urmă, racheta Vega a fost lansată cu succes de la Centrul Spațial European din Kourou, Guiana Franceză, în data de 22 august 2018, la ora 21:20 UTC (18:20 ora locală și 00:20, în data de 23 august la București).

După aproximativ 54 minute, satelitul Aeolus a fost plasat cu succes pe o orbită heliosincronă.

În următoarele luni, satelitul va trece printr-o serie de teste și calibrări. Ulterior, va începe să furnizeze primele măsurători, pe care meteorologii le așteaptă cu deosebit interes. Din cauza orbitei joase și a limitării instrumentelor, Aeolus va avea o durată de viață de doar trei ani. Dacă tehnologia se dovedește a fi eficientă, următorii sateliți meteo ar putea avea instrumente similare.