Deși mult timp s-a crezut că dinozaurii sunt strămoșii păsărilor actuale, reexaminarea fosilelor unui exemplar din genul Scansoriopteryx pare să indice o altă concluzie. Conform opiniei generale, păsările ar fi evoluat din dinozauri theropozi care au dezvoltat în timp abilitatea de a zbura. Dar noua cercetare susține că Scansoriopteryx nu era un dinozaur, ci un mic animal care trăia în copaci și putea să planeze pe distanțe scurte.
Studiul intitulat „Jurassic archosaur is a non-dinosaurian bird”, publicat în Journal of Ornithology, prezintă concluziile reevaluării unui exemplar fosil descoperit în Mongolia în 2002. Inițial, fosilele de dimensiunea unei vrăbii și o vechime de cca. 154 milioane de ani au fost clasificate drept un dinozaur theropod coelurosaurian (subordinul Theropoda, infraordin Coelurosauria), din care mulți experți consideră că au evoluat dinozaurii care putea zbura și ulterior păsările.
Cercetătorii americani Stephen Czerkas (Dinosaur Museum in Blanding, Utah) și Alan Feduccia (University of North Carolina) au utilizat mai multe tehnici, printre care un microscop 3D, imagini de rezoluție înaltă și fotografii cu unghi de iluminare mic, pentru a releva structuri ale scheletului care nu erau clar vizibile. Multe dintre detaliile ambigue de până acum au fost confirmate, printre care pelvisul, membrele anterioare, posterioare și coada.
Conform studiului, scheletul Scansoriopteryx nu are caracteristicile structurale fundamentale pentru a fi clasificat drept dinozaur. În schimb, scheletul are multe dintre trăsăturile distinctive ale unei păsări: membre anterioare alungite, membrane pentru aripi, pene, dar și ghiare care puteau fi folosite la urcarea în arbori. Cercetătorii sugerează că Scansoriopteryx poate fi privit drept o pasăre primitivă ai cărei strămoși se regăsesc printre archosaurii care trăiau în copacii cu mult înaintea dinozaurilor. Totuși, trebuie menționat că Alan Feduccia este recunoscut pentru opiniile sale privind originea și evoluția păsărilor, de multe ori criticate de alți cercetători.
Surse: Journal of Ornithology, Oregon State University