SCHAFT – super robotul Google

SCHAFT HRP-2
SCHAFT HRP-2

Robotul SCHAFT a reușit să se claseze pe primul loc în competiția DARPA Robotics Challenge Trials (DRC) 2013. HRP-2, după numele de cod, robotul a fost construit de compania japoneză Schaft Inc. care a fost achiziționată de Google în data de 6 decembrie. Prin urmare, putem spune că Google are acum un super robot pentru misiuni de salvare.

DRC este o competiție inițiată de DARPA având ca scop construirea unui robot care să asiste echipajele umane în misiunile de salvare. Premiul cel mare este de 2 milioane de dolari și va fi acordat în decembrie 2014. Competiția a început în luna iunie a acestui an, dar abia pe 20-21 decembrie s-au desfășurat primele probe practice.

Echipa SCHAFT a reușit să obțină cel mai mare scor, 27 de puncte, în timp ce „supereroul” NASA Valkyrie nu a obținut niciun punct.

Robotul prezentat de SCHAFT în competiție este un model îmbunătățit HRP-2, un robot biped capabil să se deplaseze cu ușurință pe teren accidentat.

Robotul are o înălțime de 1,48 m, cântărește 95 de kg și are o deschidere a brațelor de 1,3 m. Echipa susține că s-a concentrat pe dezvoltarea sistemului de stabilizare în timpul mersului și pe crearea unui acumulator puternic, capabil să susțină activitatea robotului.

Printre probele la care au fost supuși roboții în cele două zile de competiție se numără: trecerea peste obstacole, conducerea unui vehicul sau coborârea unei scări.

Pe locul trei s-a clasat echipa Tartan Rescue cu robotul CHIMP, iar poziția a doua a revenit robotului Atlas dezvoltat de IHMC Robotics în colaborare cu Boston Dynamics, o altă companie achiziționată de Google în data de 14 decembrie. NASA a mai avut un robot în competiție, RoboSimian care s-a clasat pe locul 5. Chiar dacă Valkyrie nu a obținut niciun punct, NASA are timp să îmbunătățească proiectul până la confruntarea finală ce va avea loc în decembrie 2014.