Setophaga striata, o mică pasăre cântătoare, zboară 3 zile fără oprire

blackpoll warbler
Setophaga striata cu dispozitivul de localizare atașat / foto Kent McFarland

Setophaga striata este o specie de pasăre cântătoare ce migrează anual din America de Nord în America de Sud. Folosind dispozitive de localizare, cercetătorii au reușit să stabilească traseul migrației. Datele arată că Setophaga striata zboară non-stop aproximativ 3 zile, pe o distanță medie de 2540 km, o reușită remarcabilă pentru o pasăre ce cântărește numai 12 grame.

Setophaga striata face parte din familia Parulidae, păsări cântătoare de mici dimensiuni întâlnite numai pe cele două continente americane. Denumită în mod obișnuit blackpoll warbler („ciripitoarea cu capul negru”), pasărea se aseamănă cu o vrabie în sezonul de împerechere (vara), dar își schimbă penajul în timpul iernii. Habitatul natural al speciei se extinde în regiunea nordică a Americii de Nord, în Canada, Alaska și părți din SUA, iar iarna și-o petrece în nordul Americii de Sud.

Timp de mai mult de 50 de ani, naturaliștii au presupus că pasărea pornește în lunga călătorie între cele două Americi peste Oceanul Atlantic, dar nu au fost obținute dovezi concrete. Acum, o echipă internațională de cercetători a dotat 20 de păsări din Vermont (SUA) și încă 20 din Noua Scoție (Canada) cu dispozitive de localizare de numai 0,5 grame. Denumite GLS (light level geolocator), dispozitivele înregistrează variațiile luminii solare pentru a determina locația.

Conform rezultatelor publicate, Setophaga striata migrează peste Oceanul Atlantic într-un zbor neîntrerupt de 2 – 3 zile (62 ± 10 ore) pe o distanță cuprinsă între 2270 și 2770 km. Din Canada și nordul Americii, păsările pornesc peste Atlantic și ajung în Puerto Rico, Cuba, nordul Venezuelei sau Columbia. Cercetătorii susțin că este una dintre cele mai lungi migrații peste apă ale unei păsări cântătoare, un voiaj impresionant pentru o vietate ce cântărește până la 16 grame la plecare și aproximativ 12g când ajunge la destinație.Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Biology Letters sub titlul „Transoceanic migration by a 12 g songbird”.
Surse: University of Massachusetts at Amherst, Biology Letters, Vermont Center for Ecostudies, The Guardian