Shenzhou-11 și Tiangong-2, a doua stație spațială chineză (video)

Tiangong-2
„Taikonauții” Jing Haipeng și Chen Dong la bordul stației spațiale Tiangong-2 / foto CNSA

Capsula Shenzhou-11 s-a andocat automat laboratorului Tiangong-2, eveniment ce marchează începutul misiunii pentru a doua stație spațială chineză. Astronauții Jing Haipeng și Chen Dong vor petrece 30 de zile la bordul noii stații orbitale, efectuând diverse experimente științifice și tehnice. Rezultatele misiunii vor fi valorificate în programul pe termen lung de construcție și operare a unei stații spațiale cu echipaj permanent.

Laboratorul spațial Tiangong-2 a fost lansat în data de 15 septembrie 2016, fiind o versiune îmbunătățită a primei stații spațiale chineze Tiangong-1.

Timp de o lună, specialiștii chinezi au verificat siguranța laboratorului și capacitatea de a susține un echipaj uman. În data de 16 octombrie 2016, la ora 23:30 UTC, a fost lansată capsula cu echipaj uman Shenzhou-11 din Centrul de Lansare al Sateliților Jiuquan, situat în Nord-Vestul Chinei. La bordul său se află astronauții Jing Haipeng, participant la misiunile anterioare Shenzhou-7 și Shenzhou-9, și Chen Dong, aflat la prima misiune în spațiu.

După o călătorie de două zile, naveta Shenzhou-11 s-a andocat în mod automat la Tiangong-2 în data de 18 octombrie 2016, la ora 19:24 UTC. Cei doi astronauți, denumiți informal și taikonauți, au intrat în noua stație spațială și vor petrece 30 de zile testând sistemele de susținere a vieții în spațiu, efectuând experimente de medicină spațială și cultivând plante (orez și salată).

După terminarea acestei misiuni, laboratorul Tiangong-2 ar putea fi vizitat și de către alte echipaje umane, dar Administrația Națională Spațială a Chinei (CNSA) nu a anunțat încă vreun plan concret. Pe termen lung, China are în vedere construirea și operarea unei stații spațiale permanente, preconizată să fie lansată în jurul anului 2020.
Sursă: CNSA