Specia Somniosus microcephalus este cunoscută drept Rechin boreal sau Rechin de Groenlanda, iar o nouă cercetare sugerează că ar putea fi cea mai longevivă vertebrată. Din cei 28 de rechini boreali studiați, cel mai longeviv exemplar ar avea o vârstă de minim 272 ani și ar putea avea până la peste 500 de ani. Aceste rezultate sugerează că rechinii de Groenlanda ar fi cele mai longevive vertebrate cunoscute până acum.
Denumirea științifică Somniosus microcephalus și descrierea speciei datează din 1801, rechinii boreali fiind întâlniți în Atlanticului de Nord și regiunile arctice. Deși rechini similari au fost semnalați în Atlanticul de Sud, aceștia s-au dovedit a fi o specie distinctă, denumită Somniosus antarcticus. Rechinii de Groenlanda au o lungime totală cuprinsă între 2,4 și 4,2 metri, cei mai mari putând ajunge până la 6,5 m, posibil chiar peste 7m. Deși se bănuia că sunt longevivi, nu existau date concrete în acest sens.
Noua cercetare a folosit datarea prin metoda radiocarbonului a nucleului cristalinului, centrul acestuia având concentrații mai mici de Carbon-14 decât zonele dezvoltate după testele nucleare de la jumătatea anilor 1950. Cele 28 de femele de rechin de Groenlanda studiate aveau o lungime totală cuprinsă între 81 și 502 cm, doar exemplarele mai mici de 220 cm prezentând urmele ale așa numitului „puls al bombei” nucleare.
Din datele colectate, cercetătorii au determinat o durată de viață de cel puțin 272 ani, cel mai mare exemplar fiind estimat să aibă 392 ± 120 ani. Cel mai probabil, rechinul de peste 5 metri are o vârstă de aproximativ 400 de ani. Rezultatele sugerează că rechinul de Groenlanda ar fi cel mai longeviv vertebrat cunoscut, depășind precedentul record de 211 ani deținut de specia Balaena mysticetus (balena de Groenlanda).
Totodată, cercetarea estimează că rechinii de Groenlanda ajung la maturitate sexuală în jurul vârstei de 150 de ani. Acest aspect are o deosebită importanță pentru conservarea speciei, acum clasificată în categoria „Potențial amenințată cu dispariția”. În anii 1910, capturile de rechini boreali erau de până la 32000 exemplare pe an. Acum, dimensiunea populațiilor de rechini de Groenlanda nu este cunoscută, iar încălzirea globală le-ar putea afecta habitatul natural în deceniile ce vor urma. Studiul „Eye lens radiocarbon reveals centuries of longevity in the Greenland shark (Somniosus microcephalus)” a fost publicat în revista Science din 12 august 2016.
Surse: Science, IUCN