SpaceX Demo-2 – lansare și andocare (video)

Crew Dragon Demo-2
Lansarea Falcon 9 și interiorul capsulei Crew Dragon / imagini NASA/SpaceX

Misiunea SpaceX Demo-2 a fost lansată cu succes, iar capsula Crew Dragon a andocat în mod autonom la Stația Spațială Internațională (ISS). Robert Behnken și Douglas Hurley sunt primii astronauți NASA lansați de pe teritoriul SUA după retragerea Navetei Spațiale. Misiunea lor este preconizată a fi ultimul test în certificarea capsulei Crew Dragon pentru transportul regulat de astronauți către ISS.

La doar 17 minute distanță de lansarea planificată pentru data de 27 mai 2020, vremea nefavorabilă a condus la abandonarea încercării.

În data de 30 May 2020, astronauții au început din nou procedurile de pregătire pentru lansare cu verificarea costumelor presurizate.

Ulterior, astronauții au fost transportați la Complexul de Lansare 39A, din cadrul Centrului Spațial Kennedy din Florida, cu ajutorul unor automobile Tesla Model X. Trapa capsulei Crew Dragon a fost închisă și au fost începute o serie de teste în vederea lansării.

La ora 19:22 UTC (ora locală 15:22 și 22:22 ora României), o nouă rachetă Falcon 9 (Block 5 B1058) a lansat capsula Demo-2 Crew Dragon cu astronauții Robert Behnken (pilot) și Douglas Hurley (comandant al misiunii). După aproximativ 12 minute de la lansare, Crew Dragon s-a separat de treapta a doua a rachetei Falcon 9 și a început o călătorie de aproximativ 19 ore către ISS. În același timp, prima treaptă a rachetei a aterizat cu bine pe barja “Of Course I Still Love You”, staționată în Oceanul Atlantic.

În data de 31 mai 2020, capsula a început să se apropie de ISS și astronauții au executat un test de ajustare manuală a traiectoriei. Ulterior, în mod autonom, Crew Dragon s-a andocat la Stația Spațială Internațională la ora 14:16 UTC (17:16 ora României).

După aproape trei ore de teste, trapa capsulei a fost deschisă, iar astronauții Bob Behnken și Doug Hurley au fost întâmpinați pe ISS de astronautul NASA Christopher „Chris” Cassidy și cosmonauții Roscosmos Ivan Vagner și Anatoli Ivanishin.

Pentru moment, NASA nu a stabilit o dată de întoarcere pentru cei doi, fiind planificat să rămână la bordul ISS cel puțin 30 de zile, dar nu mai mult de 90 de zile. Alături de Demo-1, Demo-2 este a doua misiune test derulată de SpaceX pentru certificarea capsulei Crew Dragon pentru transportul astronauților pe Stația Spațială Internațională. Deși misiunea se desfășoară cu trei ani întârziere față de termenul anunțat în septembrie 2014, SpaceX este mai aproape de realizarea obiectivului decât Boeing, care nu a efectuat decât o jumătate de misiune fără echipaj cu capsula CST-100 Starliner.