În cadrul unui eveniment organizat la sediul din Hawthorne (California), compania privată Space Exploration Technologies a prezentat SpaceX Dragon V2, o capsulă spațială capabilă să transporte astronauții pe orbită și înapoi. După încetarea programului „Space Shuttle” în 2011, NASA a devenit dependentă de capacitățile Rusiei de a transporta echipament și personal la bordul Stației Spațiale Internaționale, iar noua navă spațială reutilizabilă ar putea oferi o alternativă.
În 2012, Space Exploration Technologies, cunoscută drept SpaceX și deținută de miliardarul american Elon Musk, a devenit prima companie privată care a livrat încărcături pe Stația Spațială Internațională cu ajutorul rachetei Falcon 9 și capsulei Dragon. Până în prezent, SpaceX a livrat trei încărcături din cele 12 prevăzute de contractul cu NASA.
Dragon V2 este versiunea îmbunătățită a modului spațial, care poate transporta șapte astronauți și încărcătură pe orbită. Spre deosebire de capsula Dragon 1, noul model se va putea cupla la Stația Spațială Internațională în mod automat. Deși depinde de o rachetă pentru a ajunge în spațiu, ca și capsulele rusești Soyuz, Dragon V2 este dotată cu motoare și tren de aterizare care îi permit să coboare pe Pământ „cu precizia unui elicopter”.
În timpul prezentării oficiale, Elon Musk a susținut că „acesta este modul în care o navă spațială ar trebui să aterizeze în secolul 21”. Totodată, compania dezvoltă și o rachetă reutilizabilă, Falcon 9 Reusable (F9R), care a efectuat cu succes primele teste în luna aprilie.
SpaceX nu este singura companie privată care dorește să asigure servicii de „taxi spațial” pentru NASA, Boeing și Sierra Nevada dezvoltând proiecte similare. NASA ar urma să selecteze modelele pentru faza următoare de testare, iar primele zboruri cu echipaj uman ar putea avea loc până la sfârșitul anului 2016.