Space Exploration Technologies, cunoscută mai bine ca SpaceX, susține că a fost „abordată de doi cetățeni” pentru a le asigura o călătorie în jurul Lunii, spre sfârșitul anului viitor. Compania dorește să utilizeze în acest sens capsula Crew Dragon (Dragon V2), realizată în baza contractului NASA pentru transportul astronauților la Stația Spațială Internațională (ISS). Oricât de incitantă ar părea reîntoarcerea oamenilor în proximitatea Lunii după 45 de ani, anunțul SpaceX trebuie privit cu ceva rezerve.
Începând din 2012, SpaceX a folosit rachete Falcon 9 pentru a lansa capsule cargo Dragon cu provizii către ISS. Cele 12 misiuni se desfășoară în baza contractului comercial de reaprovizionare (Commercial Resupply Services – CRS), alte 8 fiind acordate Orbital Sciences Corporation, cunoscută acum drept Orbital ATK. În acest mod, NASA a încercat să asigure o alternativă la aprovizionarea cu ajutorul capsulelor rusești Progress și japoneze HTV. Până în prezent, SpaceX a realizat 10 zboruri, dar CRS-7 nu a ajuns la destinație, racheta explodând la scurt timp de la lansare.
În 2014, NASA a acordat Boeing și SpaceX contracte pentru transportul astronauților la Stația Spațială (Commercial Crew Transportation Capability – CCtCap). Capsulele Boeing CST-100 Starliner și Crew Dragon (Dragon Version 2) urmau să „pună capăt dependenței față de Rusia” începând din 2017. Planul anunțat în urmă cu trei ani nu a fost însă realizat, cele două companii nereușind să definitiveze capsulele care ar fi trebuit să transporte astronauți.
Mai mult, în data de 1 septembrie 2016, o rachetă Falcon 9 a explodat pe rampa de lansare distrugând satelitul Amos-6. Siguranța Falcon 9 a fost pusă în discuție din nou la începutul anului 2017, atunci când un raport guvernamental american a evidențiat probleme la pompele turbo care alimentează motoarele rachetelor. SpaceX susține că problemele vor fi remediate în următoarea versiune Falcon 9.
Pentru a lansa astronauți în jurul Lunii, SpaceX trebuie să construiască o rachetă mai puternică. Denumită Falcon Heavy, această rachetă ar urma să fie lansată pentru prima dată în vara acestui an. Capsula Crew Dragon ar urma să zboare către ISS „puțin mai târziu, în acest an”. Însă, zborul test Falcon Heavy a fost prima dată anunțat în 2011 pentru 2013, iar Crew Dragon ar fi trebuit deja să transporte astronauți. SpaceX a devenit recunoscută pentru incapacitatea de a respecta propriile termene, unii parteneri comerciali orientându-se către alte companii pentru lansarea de sateliți.
Cu alte cuvinte, SpaceX vrea să lanseze doi turiști spațiali în jurul Lunii cu o rachetă care nu a zburat încă niciodată și ar putea avea probleme serioase de siguranță, la bordul unei capsule pe care nu a definitivat-o și nu a testat-o până acum nici fără pasageri. Un raport NASA din septembrie 2016 anticipa ca zborurile comerciale cu astronauți către ISS să înceapă cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2018. Chiar dacă SpaceX și Boeing ar reuși să respecte acest termen, este puțin probabil ca SpaceX să trimită oameni în jurul Lunii în cursul anului 2018 în condiții de siguranță. În concluzie, asemenea Călătoriilor interplanetare ale lui Elon Musk, survolarea Lunii de către oameni mai are de așteptat.