Spiclypeus shipporum și Machairoceratops cronusi – dinozauri cu coarne deosebite

Două studii publicate în PLoS ONE descriu noi dinozauri cu coarne: Spiclypeus shipporum și Machairoceratops cronusi. Ambii au trăit în urmă cu 77 – 76 milioane de ani în ceea ce este acum partea de nord-vest a Statelor Unite, dar Spiclypeus shipporum avea un „scut cu țepi”, în timp ce Machairoceratops cronusi avea „săbii îndoite”. Aceste descrieri se referă la caracteristicile ornamentelor craniene și le-au sugerat paleontologilor numele celor două noi specii pentru știință.

Fosilele care au condus la descrierea Spiclypeus shipporum au fost descoperite în formațiunea geologică Judith River din Montana și au o vechime estimată la aproximativ 76 milioane ani. Denumirea genului Spiclypeus provine din îmbinarea cuvintelor latine „spica” (vârf ascuțit, țeapă) și „clypeus” (scut), fiind inspirată de ornamentele craniene ce îi conferă forma distinctă. Humerusul specimenului tip prezintă urmele unei infecții de lungă durată, paleontologii susținând că dinozaurul nu și-ar fi putut folosi piciorul din față pentru a se deplasa (aspect evidențiat în ilustrație).

Spiclypeus
Spiclypeus shipporum / ilustrație Mike Skrepnick

Machairoceratops cronusi a fost descoperit în formațiunea geologică Wahweap din Grand Staircase-Escalante, monument al naturii din Utah. Dinozaurul a trăit în urmă cu cca. 77 milioane de ani, iar paleontologii consideră că ar fi ajuns la o lungime de 6 – 8 metri și o greutate de 1 – 2 tone. Denumirea Machairoceratops vine de la cuvântul grec „machairis” (sabie îndoită) și „ceratops” (față cu coarne), iar „cronusi” a fost inspirat de zeul grec Cronus, reprezentat adesea cu o sabie îndoită.

Machairoceratops
Machairoceratops cronusi / ilustrație Mark Witton

Ambii dinozauri fac parte din familia Ceratopsidae, subfamilia Centrosaurinae, și au fost erbivori dotați cu coarne pentru apărare și ornamente craniene cu rol de semnalizare în ritualurile de împerechere. În cazul Machairoceratops cronusi, nu este clar ce rol aveau „săbiile curbate” amplasate în partea din spate a craniului, fiind posibil să fie folosite pentru atragerea perechii. Studiile „Spiclypeus shipporum gen. et sp. nov., a Boldly Audacious New Chasmosaurine Ceratopsid (Dinosauria: Ornithischia) from the Judith River Formation (Upper Cretaceous: Campanian) of Montana, USA” și „A New Centrosaurine Ceratopsid, Machairoceratops cronusi gen et sp. nov., from the Upper Sand Member of the Wahweap Formation (Middle Campanian), Southern Utah” pot fi consultate gratuit în PLoS ONE.
Surse: PLoS ONE, Canadian Museum of Nature, PLoS ONE