Spinosaurus aegyptiacus, un dinozaur mai mare decât T. Rex care înota?

Spinosaurus swim
Spinosaurus aegyptiacus înota și vâna pești / ilustrație Davide Bonadonna

Spinosaurus aegyptiacus este cel mai mare dinozaur carnivor cunoscut și era adaptat la o viață semiacvatică, susțin două studii publicate în revista Science de către o echipă internațională de cercetători. Dinozaurul nu reprezintă o specie nouă pentru știință, dar concluziile se bazează pe analiza unor fosile descoperite recent în Deșertul Sahara.

În 1912, paleontologul german Ernst Freiherr Stromer a descoperit primele fosile Spinosaurus în Egipt, dar acestea au fost distruse în timpul bombardamentului aliat asupra Münchenului din aprilie 1944. Totuși, notele și schițele inițiale ale cercetătorului au fost redescoperite, precum și o serie de fotografii care au ajutat acum la descrierea completă a speciei.

Noile fosile au fost descoperite în formațiunea geologică Kem Kem din zona marocană a Saharei. Deși acum este o regiune deșertică, în Cretacic era un vast sistem de râuri care se întindea din actualul Maroc până în Egipt. În urmă cu aproximativ aproximativ 95 de milioane de ani, susțin cercetătorii, o varietate de viețuitoare acvatice populau acest sistem, printre care rechini mari, dipnoi (pești cu plămâni), creaturi asemănătoare crocodililor de astăzi, alături de reptile zburătoare și dinozauri prădători.

Din ultima categorie face parte și Spinosaurus aegyptiacus, un dinozaur carnivor mai mare cu 2,7 m decât cel mai mare specimen de Tyrannosaurus rex cunoscut. Folosind tehnici de modelare 3D, cercetătorii au reconstituit întreg scheletul S. aegyptiacus pornind de la fosilele descoperite și datele științifice existente. Ulterior, modelul digital a fost folosit pentru a construi o replică corectă din punct de vedere anatomic a scheletului cu o lungime totală de 15,2 m.

Spinosaurus aegyptiacus
Scheletul Spinosaurus aegyptiacus reconstituit / ilustrație Ibrahim et al./SciNews

În afară de mărimea impresionantă, au fost descoperite mai multe caracteristici ce sugerează adaptarea la viața semiacvatică. Printre acestea: nări mici situate în mijlocul craniului pentru a permite respirația în condiții de scufundare parțială; deschideri neurovasculare la sfârșitul botului, similare cu cele pe care le au crocodilii pentru a detecta mișcarea în apă; dinți adaptați pentru a prinde pești; membre anterioare puternice, cu gheare care puteau prinde prada alunecoasă; oase dense similare cu cele întâlnite la animalele acvatice actuale; precum și „vela” dorsală alcătuită din vertebre cu o înălțime de până la 1,8m cu rol de a evidenția dinozaurul atunci când era în apă.

Dacă o asemenea creatură chiar putea înota, rămâne un subiect de dezbatere. Paleontologul Paul Sereno (Universitatea din Chicago, coautor al studiului) susține că Spinosaurus aegyptiacus era o himeră: „jumătate rață și jumătate crocodil”. National Geographic, care va expune în muzeul propriu scheletul recreat, a publicat știrea cu titlul „Gigantul Spinosaurus era mai mare decât T. Rex și este primul dinozaur cunoscut care înota”. Dacă titlul este exagerat sau nu, ne-am putea lămuri în numărul din octombrie al revistei și cu ajutorul unui documentar care va fi difuzat în premieră în 5 noiembrie.

Paul Sereno prezintă descoperirea în clipul următor:
Rediscovering Spinosaurus: First Semiaquatic Dinosaur

Surse: National Geographic, Science, Science, University of Chicago