Statueta Venus de Renancourt a fost restaurată și datată

Venus de Renancourt
Venus de Renancourt / imagine Stéphane Lancelot, Inrap

Descoperită într-un sit paleolitic din Amiens, statueta gravettiană Venus de Renancourt a fost datată și restaurată de către specialiștii Institutului național de cercetări arheologice preventive din Franța (Inrap). Conform datării prin metoda radiocarbonului, statueta are o vechime de 23000 ani și aparține culturii gravettiane a Omului de Cro-Magnon.

Descoperirea este considerată de excepție datorită rarității sale, ultima statuetă de acest fel de pe teritoriul Franței fiind identificată în 1959. În România, cercetările arheologice din Piatra Neamț au condus la recuperarea statuetei de os Venus de la Poiana Cireșului.

Venus de Renancourt a fost descoperită în vara anului 2014 în situl arheologic situat în cartierul Renancourt din Amiens, la 120km nord de Paris. Realizată din cretă, statueta era fragmentată în douăzeci de piese. După ce a fost reasamblată și restaurată, Venus din Renancourt măsoară aproximativ 11cm lungime, dar îi lipsește încă un fragment din partea dreaptă jos.

Cercetătorii susțin că se pot observa trăsături anatomice bine definite care încadrează artefactul printre statuetele Venus gravettiene, figurine presupuse să reprezinte stilizat zeități feminine ale fecundității. Până în prezent, aproximativ 100 de astfel de statuete au fost descoperite în Europa, dintre care 15 în Franța.

Venus de Renancourt a intrat în colecția muzeului regiunii Picardie, unde va fi expusă. Alături de statuetă, în situl Renancourt au fost descoperite mai multe unelte de silex, iar arheologii vor continua cercetările în vara anului 2015, sperând să descopere și alte obiecte paleolitice.

Surse: DRAC Picardie, AFP