Steaua US 708, cea mai rapidă stea din galaxie

steaua US 708
Steaua hiper-rapidă US 708, un mic punct albastru în centrul imaginii / foto SIMBAD

O echipă internațională de astronomi a observat steaua hiper-rapidă US 708 și ajuns la concluzia că este cea mai rapidă stea din galaxie. Steaua călătorește cu o viteză de aproape 1200 kilometri pe secundă și va scăpa din câmpul gravitațional al Căii Lactee. Totodată, pe baza traiectoriei stelei, cercetătorii au determinat că US 708 a fost „aruncată” în spațiu dintr-un sistem binar de o explozie termonucleară.

Steaua US 708 a fost descoperită prima dată în 1982 ca un punct albastru puțin luminos în direcția constelației Ursa Mare, dar nu a fost studiată în detaliu. În 2008, steaua a fost redescoperită în cadrul proiectului Sloan Digital Sky Survey și a primit denumirea SDSS J093320.86+441705.4. Cu această ocazie, astronomii au realizat primele observații și au constatat că US 708 este o stea subpitică de tip O care se deplasează cu o viteză de peste 708 km/s.

Acum, folosind instrumentele Observatorului W. M. Keck din Hawaii, astronomii au realizat măsurători detaliate pentru a stabili viteza și traiectoria stelei. Conform cercetătorilor, US 708 se încadrează în categoria stelelor hiper-rapide (hypervelocity star – HVS), deplasându-se cu o viteză de 1157 ± 53 km/s. La această viteză, US 708 este cea mai rapidă stea cunoscută, se află în haloul galactic și va scăpa de atracția Căii Lactee.

Calculând traiectoria stelei, astronomii au stabilit că US 708 a traversat discul galactic în urmă cu aproximativ 14 milioane de ani și nu își are originea în centrul Căii Lactee, așa cum se credea până acum. În schimb, astronomii susțin că steaua hiper-rapidă US 708 a făcut parte dintr-un sistem binar foarte compact, inițial fiind o gigantă roșie în compania unei pitice albe. În timp, steaua companion i-a sustras heliul, iar explozia termonucleară care a urmat a transformat pitica albă în supernovă și US 708 într-o stea hiper-rapidă.

Cercetarea „The fastest unbound star in our Galaxy ejected by a thermonuclear supernova” a fost publicată în revista Science. Clipul următor prezintă o simulare a teoriei originii stelei hiper-rapide US 708.

Surse: W. M. Keck Observatory, Science, The NewYork Times