Super-roiul de galaxii Laniakea, o casă cosmică pentru Calea Lactee

Laniakea
Calea Lactee în super-roiul Laniakea / imagine Nature/SciNews.ro

Calea Lactee face parte din super-roiul de galaxii Laniakea, conform unui studiu publicat de o echipă internațională de astronomi. Descoperirea ar trebui să clarifice limitele vecinătății noastre galactice și oferă date necunoscute până acum despre legăturile dintre diversele roiuri de galaxii. R. Brent Tully, astronom în cadrul Universității Hawaii, Manoa și principalul autor al cercetării, susține că s-a reușit pentru prima dată stabilirea contururilor care definesc super-roiul de galaxii pe care îl putem denumi „acasă” la nivel cosmic.

Galaxiile nu sunt distribuite aleator în Univers, ci sunt întâlnite în grupuri ce conțin zeci de galaxii, precum Grupul Local din care face parte galaxia noastră, și în roiuri masive care reunesc sute de galaxii interconectate într-o rețea de filamente. Atunci când filamentele se intersectează, găsim structuri imense denumite super-roiuri, care au însă granițe dificil de definit.

Prin urmare, un super-roi de galaxii reunește un mai multe grupuri și roiuri de galaxii, iar Laniakea este o astfel de structură imensă ce conține 100000 galaxii. De altfel, dimensiunea sa le-a inspirat astronomilor denumirea, Laniakea însemnând „cer imens/incomensurabil” în limba hawaiiană. Conform analizei datelor colectate de mai multe observatoare din întreaga lume, super-roiul Laniakea are un diametru de 500 milioane ani lumină și o masă estimată de 1017 (o sută de cvadrilioane) mai mare decât Soarele.

Laniakea supercluster
Super-roiul de galaxii Laniakea, punctul albastru este Calea Lactee / imagine Sdvision

Calea Lactee se află la periferia super-roiului de galaxii Laniakea, aproape de granița cu un alt super-roi denumit Perseu-Peștii. Laniakea include super-roiulurile de galaxii Fecioara și Hydra-Centaurul, iar descoperirea sa i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă de ce galaxia noastră se deplasează către constelația Centaurul. Deci, Pământul face parte din Sistemul Solar, inclus în galaxia Calea Lactee, care face parte din Grupul Local, inclus în super-roiul Fecioara, la rândul său subsumat super-roiului de galaxii Laniakea. Asta până la descoperirea unei structuri cosmice și mai mari.

În clipurile următoare, autorii prezintă pe larg descoperirea super-roiului de galaxii Laniakea, studiul fiind publicat în revista Nature din 4 septembrie cu titlul „The Laniakea supercluster of galaxies”.
Laniakea Supercluster

Laniakea: Our home supercluster

Surse: NRAO, University of Hawaii, Nature