„SuperLuna secolului” – Luna plină la perigeu din noiembrie 2016

supermoon
SuperLuna văzută de pe ISS / imagine Oleg Artemyev

SuperLuna din noiembrie este Luna plină la cea mai mică distanță față de Pământ din an și cea mai apropiată Lună plină de până acum din secolul 21. Ultima dată când Luna plină s-a aflat la o distanță atât de mică a fost în anul 1948, iar următoarea SuperLună a secolului curent va avea loc în 2034. Deși „SuperLuna” nu este un termen astronomic consacrat și evenimentul nu este așa de spectaculos pe cât s-ar putea înțelege din mass-media, orice ocazie de a aduce în atenție astronomia, ori știința în general, trebuie valorificată.

Așa cum precizam cu ocazia rarei eclipse totale de SuperLună, faza în care satelitul natural al Pământului este văzut drept complet iluminat de către Soare este denumită Luna plină, iar atunci când se află și la perigeu, la cea mai mică distanță față de Terra, este cunoscută drept „SuperLună”. O Lună plină la perigeu poate fi observată o dată la aproximativ 411 zile și evenimentul nu are prea mare importanță pentru astronomi. Ocazia poate fi însă folosită pentru a populariza astronomia și suscita interesul pentru satelitul natural al Pământului.

În data de 14 noiembrie 2016, Luna va fi „plină” și se va afla la o distanță de aproximativ 356509 km față de Terra. Pentru comparație, în data de 31 octombrie 2016 Luna s-a aflat la apogeu, cea mai mare distanță față de Pământ, la aproximativ 406662 km. O diferență de peste 50000 km poate părea mare pentru noi, dar la nivelul Sistemului Solar este infimă. Pentru a observa diferența dintre Luna aflată la apogeu și perigeu se recomandă stabilirea unor repere terestre, cum ar fi formele de relief sau clădirile.

Luna Plină deasupra statuii lui Ștefan cel Mare din Chișinău
foto: Robert Ghement/23.01.2016

Posted by SciNews on 24 Ianuarie 2016

Conform NASA, o SuperLună poate apărea cu până la 14% mai mare și cu până la 30% mai luminoasă decât atunci când se află la apogeu. SuperLuna din noiembrie 2016 este cea mai apropiată Lună plină din 1948 până acum, iar următorul eveniment de acest fel va avea loc în data de 25-26 noiembrie 2034. Așadar, dacă vremea permite, nu ratați ocazia de a observa un eveniment rar. Iar dacă „SuperLuna secolului” se ascunde după nori, puteți citi despre: Nori de praf pe Lună, ipoteza formării Lunii în urma impactului dintre Pământ și planeta Theia, Oceanus Procellarum – Omul din Lună sau Cel mai mare meteorit care a lovit Luna.