Un supliment alimentar comercializat drept „arzător de grăsime” care „reduce apetitul și scade pofta de mâncare” a fost dovedit să provoace aproape 100 de cazuri de hepatită, trei pacienți necesitând transplant de ficat, iar o persoană decedând. Deși a fost interzisă comercializarea încă din luna octombrie 2013, fiind catalogat cu „risc serios pentru sănătate”, OxyElite Pro poate fi cumpărat în România la prețuri cuprinse între 165 și 200 lei.
Conform studiului publicat de Dr. Pieter Cohen (Harvard Medical School) în numărul din 3 aprilie al New England Journal of Medicine (NEJM), începând din mai 2013 și până în februarie 2014, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA a confirmat 97 de cazuri de hepatită severă și insuficiență hepatică corelate cu folosirea suplimentului alimentar având denumirea comercială OxyElite Pro.
Deși primele cazuri de îmbolnăviri au fost semnalate încă din mai 2013, situația nu a fost investigată până în septembrie, iar OxyElite Pro a fost oprit de la comercializare abia în luna octombrie. Autoritățile medicale suspectează că ingredientul vinovat pentru îmbolnăviri este „aegeline”, substanță care s-ar putea afla și în alte suplimente alimentare sub descrierea „N-[2-hydroxy-2(4-methoxyphenyl) ethyl]-3-phenyl-2-propenamide” și prezentată a fi un extract sintetizat din arborele Madjo sau Bael (Aegle marmelos).
Ulterior retragerii de pe piață a capsulelor OxyElite Pro Super Thermo și pudrei OxyElite Pro Super Thermo Powder, firma producătoare USPlabs a anunțat suspendarea vânzărilor și pentru Raspberry Lemonade OxyELITE Pro și VERSA-1. În pofida acestor măsuri, produsele menționate sunt comercializate încă în diverse magazine on-line, în special cele dedicate pasionaților de culturism, iar extractul „aegeline” este utilizat și în remedii prezentate drept „naturiste”.
În afara acestui caz, studii recente au arătat că și alte suplimente alimentare, care ar trebui să conțină extracte naturale, sunt modificate prin adăugarea unor compuși chimici, iar efectele pentru sănătatea umană nu au fost examinate suficient.
Surse: NEJM, FDA, LiveScience