Sutien inteligent marca Microsoft și SmartWig de la Sony

Nu este o glumă, divizia de cercetare Microsoft lucrează la un sutien inteligent care poate detecta stresul. Dispozitivele inteligente care pot fi purtate sunt considerate următoarea modă în lumea tehnologiei, dar majoritatea companiilor au ales ceasul inteligent drept produsul viitorului, ori ochelarii, în cazul Google.

Microsoft a mai încercat piața cu un smartwatch în 2004, fără succes, iar acum pare să își îndrepte atenția către produse cu o mai mare utilitate practică.

Prototipul sutienului inteligent (smart bra) conține senzori detașabili care pot monitoriza activitatea inimii și reacțiile la nivelul pielii stabilind dispoziția persoanei și nivelul de stres. Scopul final este acela de a preveni consumul excesiv de alimente pe fond de stres.

microsoft smart bra
Microsoft Smart Bra – prototipul sutienului inteligent

Pe lângă EKG (electrocadriogramă) și EDA (electroderma), dispozitivul mai conține un giroscop și un accelerometru. Datele colectate de senzori sunt prezentate prin intermediul unei aplicații instalate pe smartphone și ar trebui să ofere indicii despre predispoziția de a mânca mai mult decât trebuie.

Proiectul este dezvoltat de Microsoft în colaborare cu universitățile din Rochester (New York) și Southampton (Marea Britanie), fiind testat deja în etape de patru zile, timp de câte șase ore.

Datele obținute au fost publicate în studiul „Food and Mood: Just-in-Time Support for Emotional Eating”, cercetătorii susținând că sutienul este ideal pentru colectarea datelor EKG din apropierea inimii.

microsoft-smart-bra-EmoTree
Aplicația Microsoft EmoTree pentru smart bra

Rezultatele studiului nu sunt încă concludente: 87.5% dintre participante au declarat că și-au conștientizat mai bine emoțiile, dar doar 37.5% au susținut că și-au schimbat comportamentul alimentar în consecință. Momentan, prototipul necesită reîncărcarea după 3-4 ore de utilizare, fapt ce îi reduce utilitatea practică.

În viitor, alte posibile utilizări ar fi includerea unor senzori care să poată detecta din timp cancerul mamar.

Sony are o altă abordare și a solicitat recent un patent pentru SmartWig – o perucă inteligentă. Compania japoneză dorește ca peruca să fie atât în pas cu moda, cât și utilă în colectarea unor date diverse despre utilizator și mediu. Peruca va putea procesa date de navigare și va comunica wireless cu dispozitive externe.

SmartWig
Imagini din patentul Sony SmartWig

 

Sony consideră că un astfel de dispozitiv ar putea fi utilizat de persoane cu deficiențe de vedere pentru a se orienta sau pentru a detecta cu ultrasunete obiectele din apropiere. De asemenea, peruca ar putea fi dotată cu senzori care să monitorizeze pulsul, tensiunea arterială și temperatura persoanei care o poartă. Pentru moment, Sony nu a anunțat planurile de comercializare ale produsului.

În viitor, vom vedea cu siguranță mai multe dispozitive inteligente care să ne ajute în monitorizarea stării de sănătate și să ne avertizeze din timp privind eventuale probleme.

Mai multe detalii despre planurile Microsoft în clip-ul Using Wearable Technology to Read Your Moods

Surse: BBC, BBC