Tau Ceti, cea mai apropiată stea asemănătoare Soarelui, ar avea un sistem planetar format din patru planete. Conform noului studiu publicat de o echipă internațională de astronomi, două exoplanete ar fi Super-Pământuri situate în zona potențial locuibilă a stelei. Cercetătorii consideră însă că habitabilitatea lor ar putea fi afectată de numărul foarte mare de asteroizi și comete din sistemul planetar.
Tau Ceti (τ Ceti) este situată la aproximativ 12 ani lumină de Pământ, în direcția constelației Cetus (Balena). Steaua este de tip G pe secvența principală, o pitică galbenă la fel ca Soarele, dar ceva mai mică și mai puțin activă. Deși este relativ aproape, detectarea unor potențiale exoplanete s-a dovedit dificilă din cauza caracteristicilor sistemului. Primele rezultate sugerau existența a cinci exoplanete, dintre care doar una ar fi fost potențial locuibilă.
Acum, echipa internațională de astronomi a utilizat spectrograful HARPS (European Southern Observatory, Chile), instrumentul HIRES (W. M. Keck Observatory, Hawaii) și noi tehnici de observare a stelei la diverse lungimi de undă. Conform studiului acceptat pentru publicare, Tau Ceti nu ar avea cinci planete, ci patru. Toate ar fi telurice, având mase minime mai mici decât de patru ori masa Pământului.
Exoplanetele ar avea perioade orbitale de 20, 49,3, 160 și 642 zile. Ultimele două, denumite Tau Ceti e și Tau Ceti f, ar fi Super-Pământuri situate în zona locuibilă circumstelară, unde apa ar putea exista în stare lichidă. Cercetătorii susțin însă că habitabilitatea planetelor ar fi redusă de numărul mare de asteroizi și comete care le-ar fi putut lovi. Noile date nu au condus la confirmarea unei a cincea planete. Studiul „Color difference makes a difference: four planet candidates around tau Ceti” va fi publicat în Astronomical Journal.
Surse: Astronomical Journal, University of Hertfordshire