Tehnologia 3D și riscurile pentru copii

3D tv
Copiii sunt încântați de efectele 3D/ imagine Samsung

Tehnologia 3D nu este recomandată copiilor cu vârste sub șase ani, iar până la 13 ani ar trebui utilizată cu moderație, susține ANSES – Agenția Națională de Siguranță Sanitară din Franța. Cercetătorii agenției au elaborat un raport intitulat „Efectele potențiale ale tehnologiilor audiovizuale 3D stereoscopice asupra sănătății” în care au examinat datele din studiile de specialitate disponibile și efectele pe care le poate avea tehnologia 3D pentru vedere, în special în cazul copiilor.

Pe baza acestor date, ANSES a evidențiat mai multe potențialele efecte negative ale vizionării filmelor 3D și a elaborat un ghid de recomandări. Totodată, reprezentanții agenției susțin că sunt necesare cercetări suplimentare pentru stabilirea efectelor expunerii îndelungate la vizionarea conținutului 3D, atât în cazul copiilor, cât și pentru adulți.

Din literatura de specialitate, ANSES a identificat diferite potențiale simptome cauzate de vizionarea conținutului 3D. Printre acestea oboseala vizuală cauzată de „conflictul de convergență -acomodare”. În mod normal, privirea converge spre un obiect și ochii se acomodează cu obiectul aflat la aceeași distanță. În cazul unei proiecții 3D, efectul stereoscopic artificial face imposibilă respectarea acestui principiu fiziologic, același obiect fiind plasat la distanțe diferite.

Oboseala vizuală poate conduce la senzația de ochi uscați, tulburări vizuale (vedere dublă, reducerea acuității vizuale și vitezei percepției), dar și dureri de cap, gât și spate sau performanță mai scăzută în activitățile cognitive și pierderea concentrării.Aceste efecte temporare pot fi deranjante pentru adulți, dar pentru copii ar putea avea consecințe pe termen lung.

Reprezentanții ANSES susțin că folosirea ochelarilor 3D ar putea afecta dezvoltarea sistemului vizual la copii, în special la cei mai mici de șase ani, anumite componente nefiind complet maturizate până la vârsta de 13 ani.Având în vedere aceste constatări, ANSES recomandă:

  • copiii mai mici de șase ani nu ar trebui să folosească ochelari 3D;
  • copiii de până la 13 ani ar trebui să utilizeze tehnologiile 3D cu moderație și să monitorizeze eventualele simptome;
  • persoanele cu diverse probleme de vedere sau echilibru ar trebui să evite expunerea.

Pentru adulți, ANSES recomandă limitarea urmăririi de filme 3D în cazul apariției unor simptome dintre cele menționate și consultarea medicului oftalmolog, plasarea la o distanță mai mare de ecranul 3D pentru a reduce solicitarea asupra sistemului vizual, respectarea instrucțiunilor producătorilor de echipamente 3D și continuarea purtării ochelarilor de vedere sau lentilelor de contact în timpul urmăririi conținutului 3D.

Recomandările ANSES nu sunt singulare, chiar Nintendo avertizând că folosirea consolei 3DS nu este recomandată copiilor mai mici de șase ani deoarece poate afecta dezvoltarea vederii. Cu toate acestea, scăderea constantă a preturilor televizoarelor 3D a condus la promovarea tehnologiei, iar multe filme 3D sunt destinate în special copiilor. Deși sunt necesare mai multe studii pentru înțelegerea exactă a efectelor pe care le poate avea tehnologia 3D pentru sănătate, recomandările ar trebui respectate măcar în cazul copiilor.
Surse: Anses, BBC, Nintendo