Telmatosaurus transsylvanicus – primul dinozaur cu o tumoare facială

Telmatosaurus
Telmatosaurus transsylvanicus vânat de Balaur bondoc / ilustrație Mihai Dumbravă

Fosilele unui dinozaur pitic din specia Telmatosaurus transsylvanicus, descoperite în Bazinul Hațegului din județul Hunedoara, prezintă prima tumoare facială identificată vreodată. Conform studiului publicat în Scientific Reports, dinozaurul care a trăit în urmă cu 69-67 milioane de ani suferea de ameloblastom, o tumoare benignă, non-canceroasă, localizată în special la mandibulă.

Specia Telmatosaurus transsylvanicus a fost descrisă în anul 1900 pe baza fosilelor descoperite în 1895 în formațiunea geologică Sânpetru, parte din Bazinul Hațegului, supranumită „Valea Dinozaurilor” din Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”. Fosilele analizate acum sunt două fragmente de mandibulă descoperite în apropierea râului Sibișel din partea centrală a Bazinului Hațegului.

Conform studiului coordonat de Mihai D. Dumbravă (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), este pentru prima dată când o tumoare ameloblastică este descoperită la un animal fosil. Acest tip de tumoare este întâlnită la mamiferele, inclusiv oameni, și unele reptile actuale, iar cercetătorii consideră că „dinozaurii cu cioc de rață” sau hadrozaurii (familia Hadrosauridae) ar fi fost predispuși la afecțiuni neîntâlnite la alți dinozauri.

Telmatosaurus transsylvanicus era un dinozaur erbivor de talie mică, putând ajunge până la o lungime de 4 metri la maturitate. Dimensiunea redusă, față de alți dinozauri similari, este pusă de cercetători pe seama fenomenului de nanism insular. În perioada Cretacicului târziu, în urmă cu 70-66 de milioane de ani, Bazinul Hațegului era parte a unei insule din Oceanul Tethys. Resursele limitate oferite de acest habitat sunt considerate a fi cauza dimensiunilor reduse ale viețuitoarelor și ar putea fi responsabile și pentru ocurența mai mare a bolilor.

În „Țara Hațegului” au mai fost descoperiți și alți dinozauri ce prezintă nanism insular, cum ar fi Balaur bondoc, dar și mamifere arhaice precum Barbatodon oardaensis sau Barbatodon transylvanicus. Studiul „A dinosaurian facial deformity and the first occurrence of ameloblastoma in the fossil record” poate fi consultat gratuit în revista Scientific Reports.
Surse: Scientific Reports, Universitatea din București, University of Southampton