Terraformarea planetei Marte nu este posibilă

Terraformare
Marte nu poate fi terraformat / Ilustrație NASA Goddard

Terraformarea planetei Marte nu este posibilă. Transformarea Planetei Roșii într-o planetă verde nu este posibilă. Planeta Marte nu poate deveni un al doilea Pământ. Marte va rămâne un deșert înghețat. Repetăm până înțelege toată lumea. Deși ați ascultat prelegeri TED și miliardari entuziaști, Marte nu poate fi terraformat. Planeta nu are suficient dioxid de carbon rămas pentru a crea o atmosferă care să o încălzească, concluzie demonstrată într-un nou studiu publicat în Nature Astronomy.

În noiembrie 2015, rezultatele misiunii MAVEN arătau cum își pierde Marte atmosfera. În cadrul conferinței de presă, Prof. Bruce Jakosky (Universitatea Colorado Boulder) a răspuns unei întrebări venită din public afirmând că atmosfera a fost pierdută definitiv în spațiu. Răspunsul său poate fi urmărit la finalul clipului următor.

Cu toate acesta, mai multe persoane publice au continuat să susțină posibilitatea terraformării planetei Marte, inclusiv prin lansarea unor arme nucleare (!?!). Am discutat parțial despre caracteristicile planetei în articolul Călătoria spre Marte. Când, cine și de ce?. Pe scurt, Marte este un deșert înghețat, cu o atmosferă de 100 de ori mai puțin densă decât Pământul, formată din 96% dioxid de carbon și pe care și-o pierde constant pentru că nu are magnetosferă. Deși planeta pare să fi avut un ocean mai mare decât Oceanul Arctic, apa s-a pierdut în spațiu odată cu atmosfera, iar cea rămasă ar putea să fie în lacuri subterane cu soluții saline.

Noul studiu trece peste toate detaliile și încearcă să răspundă la o singură întrebare: există încă suficient dioxid de carbon pe Marte pentru a permite încălzirea planetei și existența apei în stare lichidă? Conform datelor publicate, atmosfera ar trebui să aibă aproximativ 2500 grame CO2 cm–2, concentrație echivalentă cu o presiune de 1 bar (1000mbar). În prezent, în atmosferă există aproximativ 15 g CO2 cm–2, corespunzător unei presiuni de 6 mbar. Dacă s-ar elibera tot dioxidul de carbon din regiunile polare, cel din rocile care conțin carbonați și regolit, s-ar obține maxim 340 mbar. O estimare mai realistă ar fi undeva la 20 mbar sau ~0,02 bar, deci de 50 de ori mai puțin decât valoarea necesară.

Autorii concluzionează că Marte nu mai are suficient CO2 pentru a produce o creștere semnificativă a temperaturii sau a presiunii. În aceste condiții, apa nu poate exista în stare lichidă și nici nu poate contribui la formarea unei atmosfere cu oxigen. Visul „înverzirii” Planetei Roșii rămâne doar atât, o fantezie. Studiul „Inventory of CO2 available for terraforming Mars” a fost publicat în data de 30 iulie 2018 în revista Nature Astronomy.


Sursă: Nature Astronomy