Terran 1 – „prima rachetă imprimată 3D” (video)

Terran
Racheta Terran 1 / ilustrație Relativity Space/SciNewsRo

Vehiculul de lansare Terran 1, promovat drept „prima rachetă imprimată 3D”, nu a reușit să ajungă pe orbita Pământului la prima încercare. Totuși, compania Relativity Space consideră misiunea un succes, deoarece a demonstrat că o astfel de rachetă poate trece cu bine peste cea mai grea parte a unei lansări.

Metodele de fabricare aditivă, cunoscute acum generic drept „imprimare 3D”, nu sunt noi. Olarii preistorici foloseau spirale de lut pentru a modela vase. Desigur, acum o „imprimantă 3D” cu laser a luat locul olarului, iar pulberi metalice au luat locul lutului. Diverse companii din domeniul spațial experimentează cu aceste tehnologii, dar Relativity Space este prima care să lanseze o rachetă „tipărită 3D”.

Denumit Terran 1, vehiculul de lansare are aproximativ 85% din componente realizate prin procedee de fabricare aditivă. Compania susține că acestea reduc semnificativ costurile și timpul de producție. Astfel, o lansare Terran 1 ar urma să coste aproximativ 12 milioane de Dolari, în timp ce costurile pentru racheta europeană Vega erau estimate la peste 30 milioane de Dolari.

Relativity Space a încercat să lanseze Terran 1 de două ori, pe 8 și 11 martie 2023, dar racheta a refuzat să plece către spațiu.
Lansare anulată 8 martie 2023

Lansare anulată 11 martie 2023

În cele din urmă, racheta Terran 1 a fost lansată în data de 23 martie 2023, la ora 03:25 UTC (05:23 ora României; 22 martie, ora locală 23:25). Terran 1 a depășit cu bine momentul de maximă presiune atmosferică, cunoscut drept „max q”, prima treaptă și-a îndeplinit total misiunea și s-a separat, dar motorul celei de-a doua trepte nu a funcționat corect și misiunea nu a ajuns pe o orbită joasă a Pământului.

Relativity Space consideră că a obținut date importante privind fiabilitatea unei „rachete imprimate 3D” în urma acestei încercări. Compania are în plan la un vehicul de lansare mult mai mare, denumit Terran R, care ar urma să fie produs în mare parte tot prin fabricare aditivă, dar în întregime reutilizabil.