Tesla Model X – un SUV unic și neobișnuit

Model X
Tesla Model X

Tesla Model X este primul SUV electric din lume, are „uși aripă de șoim”, sistem de aer condiționat cu mod de apărare împotriva armelor biologice și o „viteză ridicolă” ce îi permite să accelereze de la 0 la 100km/h în 3,3 secunde. Modelul X poate fi mașina viitorului, ori dovada că Elon Musk devine din ce în ce mai mult imaginea savantului ciudat. Mașina va intra însă în producția de serie, urmând să fie livrată primilor clienți în cea de-a doua jumătate a anului 2016.

Tesla vinde cu succes Model S în SUA, depășind așteptările multora și determinându-i pe producătorii tradiționali și reprezentanții acestora să încerce blocarea vânzărilor prin tertipuri legislative. Chiar dacă modelul S este apreciat, cumpărătorii americani preferă mașinile mari, iar Tesla a promis încă din 2012 lansarea unui SUV. Acum, Elon Musk, principalul acționar și director al companiei, a prezentat Model X oficial în cadrul unui eveniment organizat la fabrica din Fremont, California.

Model X este descris drept un „SUV fără compromisuri”, deși ar putea fi caracterizat mai bine ca un CUV (crossover utility vehicle), fiind construit pe platforma Model S. Acest aspect contează însă mai puțin, important este că Model X vine în două versiuni de aranjare interioară: cu șase locuri sau cu șapte locuri. Al treilea rând de scaune se poate plia atunci când nu este utilizat pentru un spațiu de stocare mai mare. Oricum, neavând motor cu ardere internă, Model X are un portbagaj spațios în partea din față.

La fel ca modelele S P85D, 60D și 85D,  Model X are tracțiune integrală asigurată de două motoare. Versiunea Model X 90D are două motoare de câte 259 CP, iar modelul X P90D are un motor de 259 CP pe puntea din față și 503 CP în partea din spate. Ambele au o viteză maximă de 250 km/h și o autonomie de cca. 400 – 413km. 90D accelerează de la 0 la 100km/h în aproape 5 secunde, în timp ce P90D accelerează în 4 secunde sau, în modul „Ludicrous Speed”, în 3,3 secunde.

Posibilitatea de a ajunge la viteze mari într-un timp foarte scurt se numără printre avantajele motoarelor electrice, dar nu e chiar evident de ce un SUV ar trebui să se ia la întrecere cu un Porsche 911 Turbo. Cu siguranță, cei mai mulți contestatari ai automobilelor electrice aduc în discuție autonomia, și nu accelerația. Chiar dacă rețeaua Tesla Superchargers asigură alimentarea gratuită și este în continuă extindere, ar fi fost probabil mai utile noi tehnologii de recuperare și conservare a energiei.

Un alt element deosebit îl reprezintă ușile spate „Falcon Wing”. Acestea se ridică și se pliază asemeni unei aripi, de unde și denumirea, permițând accesul facil la locurile din spate. Pentru a împiedica lovirea lor de tavanele prea joase, ușile sunt dotate cu senzori. În prezentarea oficială se poate observa cum ușile se deschid ușor chiar și în spațiile de parcare înguste.

Falcon Wing
Ușile „Falcon Wing”

Tesla a dotat modelele X cu filtre HEPA descrise drept „de clasă medicală”, sistemul fiind capabil să oprească pătrunderea polenului, bacteriilor, virușilor și poluării în interior. În plus, există și un mod de „protecție împotriva armelor biologice”, în care sistemul generează presiune în habitaclu pentru a proteja pasagerii. Dacă filtrele de mari dimensiuni și performanțe îmbunătățite sunt utile și binevenite pentru a nu inspira aerul poluat de motoarele diesel, „bioweapon defense mod” pare o exagerare.

Model X are însă alte funcții de siguranță mult mai utile. În primul rând, bateria este distribuită în toată partea de jos a mașinii, fapt ce îi conferă un centru de greutate scăzut și, prin urmare, stabilitate sporită. Neavând motor care să intre peste pasageri în caz de accident, întreaga parte din față a fost proiectată pentru absorbția impacturilor frontale. De asemenea, modelele Tesla asigură protecție sporită la coliziunile laterale, funcțiile de pilot automat introduse anterior și noi senzori de proximitate.

Prețurile Model X pornesc de la 132000 Dolari pentru versiunea 90D și de la 142000 Dolari pentru P90D. Desigur, Tesla oferă 8 ani garanție fără limită de km pentru baterie și motoare. Model X este o mașină deosebită, are multe dotări revoluționare, dar și câteva aspecte mai puțin relevante într-un context mai larg. Între fondarea binecunoscutului sistem de plăți on-line PayPal și planurile de a coloniza Marte cu SpaceX, Elon Musk poate fi considerat un vizionar neobișnuit. Dacă Tesla va reuși să rămână în zona mai pragmatică a imaginării viitorului, Model X ar putea să devină printre cele mai bine vândute SUV-uri din SUA.

Sursă: Tesla Motors