Tesla Superchargers este rețeaua de alimentare gratuită a automobilelor electrice Tesla S, iar compania americană promite o extindere substanțială în Europa. În prezent, rețeaua europeană cuprinde 14 stații amplasate în Norvegia, Olanda și Germania, țări în care modelul Tesla S a avut vânzări bune.
Deși nu a precizat numărul exact de mașini vândute în Europa, din totalul de 22477 livrate la nivel global în 2013, Tesla a ținut să precizeze că modelul S a fost desemnat automobilul anului în Suedia, Norvegia și Danemarca, iar în Elveția a fost desemnată „cea mai elegantă mașină”.
Pentru a consolida poziția pe piața europeană, Tesla intenționează să extindă rețeaua de distribuție și service cu 30 de centre noi. De asemenea, până la finalul anului 2014, Tesla promite să extindă rețeaua Superchargers pentru a le permite clienților să alimenteze gratuit în aproape toată Europa.
Spre deosebire de utilizarea rețelei obișnuite de electricitate, o stație Supercharger permite reîncărcarea de până la 16 ori mai rapidă, la jumătate din capacitate în doar 20 de minute și „plinul” în aproximativ 75 de minute. De asemenea, alimentarea la Supercharger este gratuită, permițând clienților să se deplaseze pe distanțe lungi fără niciun cost.
Dar Tesla S nu este chiar un automobil electric ieftin, în Europa fiind comercializat la un preț pornind de la 55000 Euro și cu o perioadă de precomandă de 4-5 luni. La acest preț, Tesla S are o autonomie de 390 km, o viteză maximă de 190km/h și accelerează de la 0 la 100km/h în 6,2 secunde. Două modele mai performante și cu autonomie mai mare (502km) sunt comercializate la 62400 Euro, respectiv 73000 Euro.
Conform Capital, în România a fost înmatriculat primul model Tesla S în luna ianuarie 2014. Deși rețeaua Tesla Superchargers nu va ajunge anul acesta și la noi, expansiunea europeană ar putea încuraja vânzările și ar putea impulsiona producătorii locali să aducă pe piață modele similare.
Surse: Tesla, Tesla