Tezaur viking de argint pe Insula Omo

tezaur viking
Bijuterii de argint din tezaurul viking de pe Insula Omø / foto Tobias Bondesson

Un arheolog amator a descoperit un tezaur viking de argint pe Insula Omo din Danemarca. Descris drept „unul dintre cele mai mari de acest fel”, tezaurul conține peste 550 de piese din argint, printre care și câteva monede Harald Blåtand, primele monede daneze. De asemenea, comoara de argint include bijuterii și mai multe fragmente mici din monede arabe, dovadă a schimburilor comerciale de acum peste 1000 de ani.

În luna septembrie 2015, Robert Hemming Poulsen se afla pe insula Omø pentru a participa la lucrările de cablare cu fibră optică. Pentru a își ocupa timpul liber, Poulsen și-a adus și detectorul de metale și a prospectat mai multe câmpuri de pe insulă. După ce a descoperit primele obiecte, arheologul amator a anunțat autoritățile, care au desemnat specialiștii muzeului Vestsjælland pentru continuarea săpăturilor.

Tezaurul din Insula Omø este format din peste 550 obiecte din argint, respectiv monede, bijuterii și fragmente din monede. Conform arheologilor, comoara ar fi fost ascunsă în jurul anului 1000, dar nu pare să fi fost localizată în apropierea unei case sau așezări umane. Bijuteriile sunt, în cea mai mare parte, fragmente din brățări, inele și coliere din argint.

Harald Blåtand
Monedă Harald Blåtand / foto Tobias Bondesson

Dintre monedele descoperite se remarcă așa numitele monede Harald Blåtand, primele monede daneze emise de regele Harald al Danemarcei și Norvegiei, poreclit Blåtand – „Dinte albastru”. Tezaurul mai include monede din argint din alte țări europene, dar și fragmente de dirhami, monede arabe. Vikingii sunt cunoscuți în general drept exploratori mai puțin prietenoși, dar descoperirile arheologice din ultimii ani susțin din ce în ce mai mult rolul lor de comercianți de-a lungul Europei și dincolo de hotarele sale.
Tezaurul viking din insula Omø este studiat acum de către cercetătorii muzeului Vestsjælland, dar ar putea fi expus în final chiar pe insulă, în cadrul expoziției istorice locale.
Sursă: Museum Vestsjælland