China a lansat laboratorul spațial Tiangong-2 și urmărește să îl transforme în stație spațială prin andocarea capsulei cu echipaj Shenzhou-11. Tiangong-2 este cel de-al doilea laborator spațial destinat testelor, Tiangong-1 aflându-se încă pe orbită. Dacă tehnologiile încercate pe noua stație spațială se vor dovedi fiabile, China urmărește să lanseze o stație orbitală permanentă undeva în jurul anului 2020.
Primul „Palat Ceresc” sau „Templu Ceresc”, traducerea aproximativă pentru Tiangong-1, a fost lansat de Administrația Națională Spațială a Chinei (CNSA) în data de 29 septembrie 2011, iar capsula cu echipaj uman Shenzhou 9 („Nava magică” în traducere aproximativă) s-a andocat în data de 18 iunie 2012. Pe lângă a fi prima stație spațială a Chinei, misiunea a marcat și prezența în spațiu a primei femei astronaut din China – Liu Yang.
Tiangong-2 este o versiune îmbunătățită a primului laborator, CNSA susținând că are mai mult spațiu pentru încărcătură, oferă condiții mai confortabile pentru astronauți și înglobează noi tehnologii de comunicare. Laboratorul spațial a fost lansat de o rachetă Long March 2F (Chang Zheng 2F) în data de 15 septembrie 2016, la ora 14:04 UTC (17:04 ora României), din Centrul de Lansare al Sateliților Jiuquan, situat în Nord-Vestul Chinei.
În perioada următoare, laboratorul va fi utilizat pentru testarea sistemelor de susținere a vieții în spațiu pe termen mediu, experimente de medicină spațială, diverse exerciții de operare și mentenanță a unei stații spațiale. Dacă primele rezultate vor fi favorabile, capsula cu echipaj uman Shenzhou 11 va fi lansată în luna octombrie pentru a se andoca la Tiangong-2. Doi astronauți vor petrece 30 de zile la bordul acestei noi stații spațiale, desfășurând diverse experimente.
Laboratorul ar trebui să rămână în spațiu cel puțin doi ani, iar tehnologiile testate de cele două „temple cerești” și mai multe „nave magice” vor fi folosite pentru construirea Tiangong 3, o stație spațială care să găzduiască echipaj uman pentru perioade mai lungi de timp. Desigur, China se gândește și ea la Călătoria spre Marte.
Sursă: CNSA