Țigara electronică și riscurile pentru sănătate

e-tigara
Țigara electronică, mai multe riscuri decât beneficii

Țigara electronică sau e-țigara este promovată drept o alternativă „sănătoasă” la fumat, devenind destul de populară în ultima perioadă. Recent, American Heart Association și Organizația Mondială a Sănătății au evaluat studiile științifice realizate pentru stabilirea beneficiilor și riscurilor asociate folosirii acestor dispozitive, elaborând noi ghiduri de recomandări pentru consumatori.

Ambele organizații susțin că tutunul este tutun sub orice formă, iar țigările electronice care conțin nicotină ar trebui să fie supuse la aceleași reglementări ca și produsele clasice. Printre acestea, se recomandă reglementarea publicității, interzicerea folosirii țigărilor electronice în spații închise și interzicerea vânzării către minori.

Conform American Heart Association (AHA), în ultimii 50 de ani, 20 de milioane de americani au murit din cauza tutunului, iar popularizarea țigărilor electronice ar putea crea o noi generații de fumători și dependenți de nicotină. Un studiu realizat printre tinerii americani a relevat că majoritatea consideră țigările electronice drept „high-tech”, accesibile și convenabile, în special în locurile unde fumatul este interzis. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că țigările electronice cu arome de fructe, dulciuri sau produse alcoolice ar trebui interzise până când se va demonstra că nu sunt atrăgătoare pentru copii și adolescenți.

În privința eficienței țigărilor electronice ca mod de a renunța la fumat, OMS a concluzionat că nu există suficiente date care să susțină această ipoteză. Prin urmare, se recomandă ca fumătorii să încerce terapiile existente deja pentru renunțarea la fumat și dependența de nicotină. O opinie similară a exprimat și AHA, susținând că țigara electronică ar trebui folosită ca o metodă de a renunța la fumat doar dacă alte căi au eșuat, iar pacienții ar trebui avertizați că aceste produse nu sunt reglementate legal și ar putea conține niveluri scăzute de substanțe chimice periculoase.

De asemenea, OSM atrage atenția că vaporii inhalați nu sunt „doar apă”, așa cum susțin multe din reclamele pentru țigara electronică, și pot fi toxici pentru cei care le folosesc, precum și pentru persoanele din apropiere, în special pentru copii și femeile însărcinate.

În concluzie, țigara electronică este un dispozitiv nereglementat legal, poate conține substanțe toxice, nu ajută fumătorii să renunțe la acest viciu, prezintă un potențial pericol pentru persoanele din apropiere și utilizează strategii de marketing menite să atragă tinerii. Raportul OMS va fi discutat în cadrul întrunirii Convenției pentru Controlul Tutunului din octombrie 2014.

Surse: American Heart Association, World Health Organization, Reuters