Timurlengia euotica, un tiranozaur mic și isteț

Timurlengia
Tiranozaurul Timurlengia euotica / ilustrație Todd Marshall

Timurlengia euotica este o specie de tiranozaur ce a trăit în urmă cu 90 milioane ani, iar fosile descrise acum sugerează că superfamilia Tyrannosauroidea și-a început ascensiunea prin dezvoltarea simțurilor și inteligenței. Deși era de statura unui cal de astăzi, Timurlengia euotica pare să fi avut creierul și simțurile similare unor tiranozauri mai mari ce au apărut mult mai târziu. Astfel, agilitatea și istețimea le-ar fi permis acestor specii să evolueze până la masivul Tyrannosaurus rex.

Fosilele care au condus la descrierea noii specii au fost descoperite de către o echipă americano-rusă de paleontologi în deșertul Kyzylkum (Nisipul Roșu) din nordul Uzbekistanului începând din 1997. Conform datării, fosilele au o vechime de aproximativ 90–92 milioane ani, aparținând perioadei Turonian de la începutul Cretacicului târziu (superior). Descoperirea lor este considerată foarte importantă deoarece ajută la completarea informațiilor dintr-o perioadă de cca. 20 milioane ani de la mijlocul Cretacicului în care dovezile fosile sunt foarte rare.

Paleontologii susțin că Timurlengia euotica avea dimensiuni similare cu cele ale unui cal actual, putând ajunge până la o greutate de aproximativ 250kg. Dinozaurul avea picioare lungi, adaptate pentru deplasarea rapidă, și maxilare cu mulți dinți ascuțiți. Ceea ce i-a surprins pe cercetători a fost însă craniul dinozaurului. Deși mult mai mic decât cel al unui T. rex, prezenta urmele unui creier dezvoltat, precum și adaptări avansate ale urechii interne. Aceste dovezi sugerează că Timurlengia era agil și cu o inteligență dezvoltată, pentru un dinozaur.

Din datele de până acum, tiranozaurii par să fi apărut în urmă cu aproximativ 170 milioane ani, în Jurasic, au evoluat încet și rămas la dimensiuni relativ mici timp de cca. 80 milioane ani, iar dezvoltarea creierului și simțurilor a permis apariția unor specii precum T. rex și Albertosaurus, care cântăreau mai mult de 7 tone și dominau planeta în urmă cu 70 milioane ani. După care, o serie de evenimente nefericite au condus la dispariția dinozaurilor și evoluția păsărilor.
Surse: PNAS, University of Edinburgh