O relatare de peste 200 de ani a fost în sfârșit confirmată: țiparii electrici sar din apă pentru a electrocuta un potențial prădător. Denumit științific Electrophorus electricus, țiparul electric este binecunoscut pentru abilitatea sa de a genera și folosi electricitatea pentru a își imobiliza prada. În anumite condiții însă, țiparii atacă pentru a se apăra de ceea ce percep a fi o potențială amenințare.
În data de 19 martie 1800, naturalistul Alexander von Humboldt a observat cum pescarii din Guyana foloseau caii pentru a pescui țipari electrici din Amazon. Întâmplarea a fost descrisă într-o publicație științifică din 1807 astfel: în timpul sezonului secetos, localnicii aduceau caii în bălțile populate cu țipari electrici, aceștia atacau caii și, după ce își epuizau energia electrică, puteau fi prinși cu ușurință. Cum nu au mai fost semnalate situații similare, relatarea lui von Humboldt a fost considerată deseori doar o poveste de aventurier amazonian.
Anul trecut însă, biologul Kenneth Catania (Universitatea Vanderbilt) a descoperit întâmplător că țiparii electrici reacționează mult mai intens decât în relatarea de acum două secole. Atunci când sunt încolțiți de un obiect parțial scufundat care este perceput ca o amenințare, țiparii electrici atacă de multe ori sărind din apă și lipindu-și corpul de potențialul prădător. Comportamentul studiat în laborator poate fi observat în clipul următor, brațul de cauciuc fiind dotat cu LED-uri activate de electricitatea țiparului.
Conform măsurătorilor efectuate de Kenneth Catania, specia Electrophorus electricus recurge la această strategie pentru a maximiza socul electric administrat posibilului agresor. Astfel, atâta timp cât este complet în apă, țiparul electric poate produce un șoc mic unui prădător mare. Prin ridicarea parțială a corpului său din apă, țiparul electric crește zona de contact cu atacatorul și puterea șocului electric administrat. În acest fel, țiparii ar putea descuraja prădători tereștrii care nu sunt complet scufundați în apă. Cercetarea a fost publicată în revista PNAS sub titlul „Leaping eels electrify threats, supporting Humboldt’s account of a battle with horses”.
Surse: PNAS, Vanderbilt University