Top 10 gadget 2013 – cele mai bune gadgeturi ale anului

Lumia 1020 iPhone 5S LG G Flex

Producătorii de telefoane, tablete, laptopuri și console s-au întrecut și în 2013 pentru a lansa cele mai interesante și performante gadgeturi. Multe au fost doar versiuni îmbunătățite ale modelelor anterioare, smartphone-uri cu ecrane mai mari sau mai multă memorie, laptop-uri cu noile procesoare Intel Haswell. Pe lângă aceste lansări previzibile, am avut parte și de câteva gadget-uri care s-ar putea dovedi revoluționare, produse care vor influența evoluția tehnologiei în anii următori.

10. Samsung a ales pentru Galaxy S4 calea cea mai simplă și mai sigură: a îmbunătățit modelul S3 cu un ecran mai mare, procesor mai puternic și cameră mai bună. Inovațiile, precum controlul prin gesturi, nu au avut prea mare succes. Totuși, Galaxy S4 a reușit să se impună printre cele mai populare modele de anul acesta, deși costă .

9. Nexus 5, produs în cooperare de Google și LG, nu este un smartphone revoluționar și nu aduce noutăți deosebite față de alte modele deja existente pe piață. Ceea ce oferă Nexus 5 este cel mai bun raport preț/performanță și, bineînțeles, suportul Google pentru cele mai noi actualizări ale sistemului de operare Android KitKat 4.4. În prezent, LG Nexus 5 4G se comercializează la un .

8. BlackBerry Z10 a fost lansat la începutul lui 2013 și ar fi trebuit să reprezinte salvarea companiei canadiene. Z10 aduce un nou mod de interacțiune tactilă, renunță la tastatura fizică și are un aspect elegant. Din păcate, Z10 nu a avut succesul așteptat, iar BlackBerry se confruntă în continuare cu probleme financiare. La aproape un an de la lansare, BlackBerry Z10 .

7. Apple iPad Air este mai subțire, mai ușor și mai rapid decât modelul anterior. Apple îl aseamănă cu un desktop pentru că este dotat cu un procesor A7 pe 64 de biți. iPad Air este prima tabletă cu un astfel de procesor și deschide calea pentru viitoarele produse Apple bazate pe această arhitectură, precum și pentru tabletele Android care se vor lansa în 2014. iPad Air 4G costă acum .

6. Xperia Z nu este primul telefon rezistent la apă, dar Sony a demonstrat că este posibil să creezi un produs durabil care este, în același timp, și elegant. Datorită carcasei din fibră de sticlă cu poliamidă, Xperia Z poate rezista 30 de minute sub apă, fiind certificat IP55/IP57. Pornind de la acest model, Sony a dezvoltat o întreagă gamă în 2013, dar nu toate modelele au fost la fel de inspirate. La un an de la lansare, Xperia Z costă , iar cel mai recent model din gamă, Xperia Z1 4G, costă .

5. Xbox One și PlayStation 4 ocupă același loc pentru că sunt diferențiate mai mult de ecosistemul propriu, decât de caracteristici sau performanțe. Împătimiții jocurilor aleg una dintre console pentru titlurile exclusive și pentru funcțiile specifice. În timp ce Sony a ales să faciliteze la PS4 integrarea partajării conținutului cu prietenii, Microsoft s-a orientat spre crearea unui centru multimedia pentru sufragerie care să includă televizorul, consola de jocuri și calculatorul într-o singură carcasă. Din păcate, cele două console nu sunt disponibile oficial în România.

4. Apple MacBook Air 2013 nu este singurul laptop cu procesor Intel Haswell, dar s-a dovedit a fi modelul cu cea mai mare autonomie. Apple susține că modelul de 11 inch asigură până la 9 ore de funcționare, iar cel de 13 inch poate fi folosit timp de 12 ore. Performanțe remarcabile pentru un laptop care are 1,7 cm grosime maximă (0,3 cm minim) și cântărește 1,08 sau 1,35 kg, modelul mai mare. Prețul este pe măsura performanțelor, pentru cel mai ieftin model.

MacBook Air 2013

3. LG G Flex aduce nu doar un ecran și o carcasă curbată, dar și un capac spate construit dintr-un material care se regenerează dacă a fost zgâriat. Așa cum spune și numele, G Flex este flexibil. Smartphone-ul poate fi apăsat fără ca ecranul să se spargă, iar carcasa revine la forma inițială chiar dacă ne-am așezat din întâmplare peste el. LG G Flex a ajuns de curând și în România la . Cu siguranță, în 2014 vom vedea mai multe gadget-uri flexibile și poate vom scăpa de grija spargerii ecranului telefonului.

2. Nokia Lumia 1020 stabilește un nou standard în fotografie pentru smartphone-uri. Camera de 41 MP cu 6 lentile ZEISS, stabilizarea optică a imaginii și softul, care permite utilizatorului să facă zoom după ce a realizat fotografia, redefinesc așteptările în privința pozelor realizate cu telefonul. Dacă restul smartphone-urilor au reușit să înlocuiască cu succes camere foto obișnuite, Lumia 1020 amenință aparatele din gama semi-profesională. Din păcate, pentru cei mai mulți fotografi amatori, și prețul este destul de mare, .

1. Apple iPhone 5S este primul smartphone cu procesor ARM pe 64 de biți. Apple susține că 5S este de două ori mai puternic decât iPhone 5, iar testele au confirmat că noul model este un smartphone foarte performant. Pe lângă asta, deși nu este primul telefon cu senzor de amprentă, sistemul Touch ID pare să funcționeze și să fie util. Prețul însă, a rămas destul de piperat, la patru luni de la lansare iPhone 5S costă . Chiar dacă acum pare mai mult o chestiune de marketing, noua tehnologie introdusă de Apple va fi integrată și de ceilalți producători de telefoane în 2014. iPhone 5S și noul sistem de operare iOS 7 au deschis calea pentru o posibilă unificare a produselor mobile Apple cu cele din gama desktop.

Am lăsat în afara topului smartwatch-ul Samsung Galaxy Gear, televizoarele 4K și ochelarii Google Glass pentru că nu au reușit să aibă un impact semnificativ în 2013. Samsung mai are multe îmbunătățiri de adus la ceasul inteligent, televizoarele 4K sunt aproape inutile în absența conținutului multimedia la rezoluție maximă, iar Google Glass a rămas în stadiul de proiect pentru dezvoltatori.