O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Portugalia, iar cercetătorii susțin că Torvosaurus gurneyi ar putea fi cel mai mare animal de pradă care a dominat Europa. Fosilele au fost descoperite în regiunea Lourinhã, la nord de Lisabona, și au fost considerate inițial ca aparținând unei specii comune în America de Nord, Torvosaurus tanneri.
La o analiză mai atentă a tibiei, maxilarului superior, dinților și a unei părți din coloana vertebrală, s-a constat că este o specie nouă, care a fost botezată Torvosaurus gurneyi, în onoarea paleo-graficianului James Gurney. Noua specie descoperită este cea de-a doua din genul Torvosaurus și poate fi ușor diferențiată de Torvosaurus tanneri prin faptul că are mai puțin de 11 dinți pe maxilarul superior.
Torvosaurus gurneyi avea dinți în formă de lame, mai mari de 10cm, ceea ce ar putea indica că se afla la vârful lanțului trofic cu aproximativ 150 milioane de ani în urmă. Cercetătorii estimează că dinozaurul putea ajunge la lungimea de până la 10m și cântărea între 4 și 5 tone.
Deși nu este cel mai mare dinozaur cunoscut, Tyrannosaurus, Carcharodontosaurus și Giganotosaurus fiind specii mai mari, craniul în lungime de 115 cm. descoperit în Portugalia indică că Torvosaurus gurneyi era cel mai mare dinozaur carnivor din epoca sa și un prădător activ al altor specii de dinozauri mai mici.
Spre deosebire de mult mai celebrul Tyrannosaurus Rex care a trăit în Cretacic, Torvosaurus gurneyi domina peninsula Iberică în Jurasic, între cele două specii fiind o diferență de aproximativ 80 de milioane de ani. Cu alte cuvinte, Torvosaurus gurneyi era deja fosilă atunci când T. Rex a apărut.
Pe lângă fragmentele osoase, cercetătorii au mai descoperit în Portugalia embrioni și ouă din aceeași specie de dinozaur. Octávio Mateus și Christophe Hendrickx, autorii studiului care descrie specia Torvosaurus gurneyi, intenționează să continue cercetarea în formațiunea geologică Lourinhã, cunoscută pentru depozitele de fosile din Jurasic.