Un sărut transferă până la 80 de milioane de bacterii

sarut
Un sărut schimbă microbiomul / imagine David Martyn Hunt

Până la 80 de milioane de bacterii sunt transferate în timpul unui sărut de 10 secunde, conform unui studiu publicat în revista Microbiome. De asemenea, cercetătorii mai susțin că partenerii au comunități similare de bacterii orale dacă se sărută de mai multe ori pe zi. Deși realizat pe un eșantion redus numeric, studiul oferă detalii importante despre biologia sărutului și potențiale implicații antropologice.

Organismul uman este un adevărat ecosistem pentru mai mult de 100 trilioane de microorganisme, ecosistem cunoscut drept microbiom. Din cercetările de până acum, în cavitatea orală au fost identificate aproximativ 700 de specii de bacterii și se estimează că ar putea găzdui până la un miliard de specimene. Așadar, 80 de milioane de bacterii transferate printr-un sărut nu înseamnă prea mult, dar diversitatea speciilor de bacterii are implicații multiple.

Microbiomul este considerat esențial pentru digestie, sinteza nutrienților și prevenirea unor afecțiuni. Microorganismele din corpul nostru sunt influențate de moștenirea genetică, dietă, vârstă, dar și de personele și mediul cu care interacționăm. Așa cum era probabil deja evident, cercetarea derulată de oamenii de știință ai muzeului Micropia și universității Vrije din Amsterdam a demonstrat că microbiota orală, totalitatea microorganismelor regăsite în cavitatea bucală, este influențată prin sărut.

Cercetătorii au chestionat 21 de cupluri cu privire frecvența sărutului și au prelevat probe biologie pentru a stabili componența microfaunei din salivă și de de pe limbă. Rezultatele au arătat că partenerii care se sărută frecvent, în medie de cel puțin nouă ori pe zi, au o compoziție similară de bacterii. Frecvența săruturilor nu pare să influențeze prea mult bacteriile care se află pe limbă, dar are un efect pregnant asupra similarității microbiotei din salivă.

Într-un experiment controlat, unul dintre parteneri a consumat o băutură probiotică ce conținea varietăți de microorganisme neîntâlnite în mod normal, după un sărut intim fiind evaluate bacteriile care au fost transferate în salivă. Conform calculelor, aproximativ 80 de milioane de bacterii sunt transferate în timpul unui sărut de 10 secunde.

Numărul redus de participanți și discrepanțele dintre frecvențele raportate, în medie bărbații susținând o frecvență de 10 săruturi pe zi, iar partenerele lor doar cinci, nu oferă o siguranță prea mare studiului. Cu toate acestea, cercetarea readuce în atenție latura microbiologică a sărutului și posibilitatea ca una dintre funcțiile sale să fie modelarea microbiomului uman și sincronizarea partenerilor și sub acest aspect.

Surse: Micropia, TNO, Microbiome, HOMD, Flickr